Вакцина против коронавируса вјероватно у двије дозе?

0
619
Људи ће вјероватно морати два пута да се вакцинишу против новог корона вируса, како би стекли потпуни имунитет, пише лист USA Today.

Размак између двије дозе вјероватно ће бити око мјесец дана, а могуће је да ће неколико година касније бити потребна и додатна доза.

Научници широм свијета раде на стварању вакцине против вируса SARS-CoV -2, узрочника covidа-19, и сад већ имају назнаке тога како би вакцина могла да изгледа.

Двије дозе су вероватне, јер је SARS-CoV -2 нови вирус и нико нема антитела, преноси хрватски Index.

Прва би доза требало да припреми имунолошки систем и помогне му да препозна вирус, а другом би се ојачао имуни одговор.

При првој дози имунолошки систем реагује на нешто са чиме се још није сусрео.

Потом то процесуира и запамти, развије антитиела и имунолошке станице, а за то му треба око 14 дана, кажу стручњаци.

Више од стотину кандидата за вакцина у различитим је фазама испитивања широм свијета и за готово све се очекује да ће бити у режиму двије дозе, рекао је имунолог и професор јавног здравља на Харварду Бери Блум.

Тачно дозирање биће јасно кад се сазнају резултати клиничких испитивања потенцијалних вакцина на људима, рекла је Кели Мур, директорка у Имунизацијској акцијској коалицији (ИАЦ), невладиној организацији која у сарадњи са америчким националним Центром за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) дистрибуира информације о вакцинама и болестима које спречавају.

„Одговор ћемо имати након испитивања на људима. Тада ћемо знати имунолошки одговор. Тестирања на животињама указују на то да ће бити потребне двије дозе“, рекла је Мур

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here