Ускоро почетак изградње бициклистичке стазе Сарајево – Пале

0
566

У просторијама Делегације Европске уније у Сарајеву потписан је Споразум о сарадњи за развој нове бициклистичке стазе између Сарајева и Пала између Града Сарајева, Општина Сарајево Стари град, Источни Стари град и Пале. Домаћин потписивања овог Споразума и иницијатор пројекта је био шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ амбасадор Јохан Сатлер.

Споразум о сарадњи су потписали градоначелник Сарајева Абдулах Скака, начелник Општине Пале Бошко Југовић, начелник Општине Источни Стари град Бојо Гашановић и представник Општине Стари град који су овом приликом истакли задовољство због могућности заједничке сарадње и рада на повезивању ових градова. Споразум ће омогућити израду студије изводљивости за изградњу бициклистичке стазе Сарајево – Пале, која ће значајно допринијети унапређењу туристичке понуде и увезивању ових локалних заједница.

Након потписивања Споразума Амбасадор Саттлер се захвалио потписницима на сарадњи са Европском унијом у БиХ. “Пројекат ће пружити нову туристичку понуду не само за грађане Сарајева и Пала, већ и туристе који долазе у БиХ. Сарадња између градова и ентитета је веома значајна и ово је потврда да се много може постићи када се удруже снаге. Много тога се још мора урадити, а посебно на изради Стратегије туризма на нивоу цијеле земље, која ће омогућити кориштење средстава Европске уније за овај сектор“, изјавио је амбасадор Саттлер.

Министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Косарац је био присутан на церемонији потписивања и том приликом изјавио: “Радује ме имплементација овог пројекта и сматрам да је то добар модел повезивања општина из Републике Српске и Федерације БиХ. Пројекат ће представљати једну значајну, нову понуду туристичких капацитета Источног Сарајева и Сарајева. Морамо развијати наше туристичке капацитете, јер туризам може бити важна привредна грана у БиХ. Међународна заједница је показала да жели бити укључена у развој туризма у БиХ и радујем се партнерству са Европском унијом на изради стратешког оквира развоја туризма у БиХ“.

Након потписивања Споразума о сарадњи, амбасадор Саттлер је одржао састанак са министром Кошарцем како би разговарали о изради стратегије за развој туризма на нивоу цијеле земље која је предуслов осигуравања значајних финансијских средстава Европске уније за развој туризма и унапређење економије локалних заједница у БиХ.

Европска унија континуирано подржава развој туризма и унапређење туристичке понуде БиХ. Будући да је туристички сектор један од најпогођенијих пандемијом KОВИД-19, Европска унија је кроз пројекат ЕУ4Бусинесс издвојила 1.6 милиона еура бесповратних средстава за очување радних мјеста и унапређење туристичке понуде у БиХ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here