Утврђен приједлог другог ребаланса буџета од 3,636 милијарди КМ

0
42

Влада Републике Српске данас је утврдила Приједлог другог ребеланса буџета за ову годину у износу од 3,636 милијарди КМ, који је од првог ребаланса већи за 23 милиона КМ, изјавила је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

„Није уобичајено да се раде два ребаланса буџета, али смо због посљедица које је изазвала пандемија вируса корона ово морали да урадимо“, рекла је Видовићева на конференцији за новинаре након сједнице Владе Републике Српске.

Видовићева је навела да ће дефицит буџета износити 394 милиона КМ и смањен је за 18,5 милиона КМ у односу на дефицит који је био предвиђен првим ребалансом буџета који је усвојен у мају.

„Уштедјели смо смањењем отплате обавеза, отплата камата и трошкова, затим смањењем плата за 1,24 милиона КМ, те материјалних трошкова, а укупна уштеда износи 13.340.000 КМ. Важно је што смо задржали веће буџетске приходе у односу на расходе, те можемо рећи да се буџет налази у доброј кондицији. Посљедњи пут је 2004. године било да су текући расходи већи од прихода“, рекла је Видовићева.

Она је додала да је раст прихода у односу на први ребаланс буџета 47,5 милиона КМ.

Видовићева је истакла да ће буџет Српске до краја ове године бити ликвидан и измирене предвиђене обавезе, укључујући исплате пензија, социјалних давања, те борачких додатака.

„У идућој години планирамо да обезбиједимо ликвидност буџета, плате ће остати на овогодишњем нивоу, а пензије повишене од 3,5 до четири одсто“, навела је Видовићева и подсјетила да ће задужење Српске у овој години бити мање за 24,2 милиона КМ.

Она је потврдила да је стање у буџету Српске стабилно, да су приходи и даље виши од расхода, али да је Влада очекивала да пандемија вируса корона бити блажа у четвртом кварталу ове године.

Према њеним ријечима, наставак пандемије и даље изазива проблеме у привреди, а Влада је повећала издатке за Компензациони фонд, како би се помогло у сузбијању посљедица.

„За овај фонд смо ребалансом издвојили још 21 милион КМ, за пензије 6,5 милиона КМ, повећали смо трансфер локалним заједницама и издвојили средства за финансирање школарине на државним факултетима“, навела је Видовићева и додала да су уплаћена средства Фонду здравственог осигурања који је обезбиједио залиху заштитне опреме у наредних шест мјесеци.

Она је нагласила да до краја ове године Влада Републике Српске нема намјеру да ускрати финансирање Бањалуке и других локалних заједница јер би за то било потребно промијенити закон.

Видовићева је напоменула да су наредне године планиране измјене Закона о финансирању локалних заједница, али да се ради о мањим измјенама за неке мање заједнице.

Влада Српске утврдила је и Приједлог закона о факторингу којим је прописано да у овом процесу учествује и Инвестиционо-развојна банка с циљем повећања ликвидности привреде, те измјене Закона о порезу на доходак које се односе на приход од капиталне добити и на поклоне и пренос имовине.

На сједници је Горан Бобар именован за вршиоца дужности директора Средњошколског дома у Бањалуци.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

ten − five =