Усвојен нацрт буџета за 2020. годину

0
749

Скупштина општине Пале усвојила је данас Нацрт буџета за 2020. годину у износу од 14.685.000 КМ, што је за милион КМ више у односу на ребалансирани буџет за ову годину.
Пројектована буџетска средства чине порески и непорески приходи, грантови из земље, средства по основу трансфера локалним заједницама, примици за нефинансијску имовину, примици по основу пореза на додатну вриједност, примици из трансакција између различитих јединица власти и неутрошена намјенска средства из ранијег периода.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да ће на сљедећој скупштини бити дефинисан приједлог буџета и то ће бити његова дефинитивна верзија.

Он је додао да је буџет за идућу годину инвестициони, амбициозан, средства ће бити уложена у вриједне пројекте, те да планирају да новац добијен на основу плана примитака по основу продаје земљишта, такси и ренте са Јахорине буде враћен на планину кроз улагања у инфраструктуру, а у договору са Олимпијским центром.

„Одређена средстава биће намијењена за изградњу парка на Палама, измјештање Топлане, асфалтирање 16 улица и други инфраструктурни пројекти. Одређене ствари ћемо да поправимо, коригујемо до идуће сједнице, уважавајући све примједбе одборника“, истакао је Југовић.

Према његовим ријечима, расправа на сједници је била веома конструктивна, није био ниједан приједлог који нема разлога да се не нађе у плану буџета, већ је само ствар приоритета.

Југовић је навео да се буџет не може 100 одсто реализовати, да им је циљ од 90 одсто, те подсјетио да је општина у претходне три године урадила 39 улица не укључујући Романијску улицу у вриједности од 1.200.000 КМ уз помоћ Владе Србије.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица каже да се, иако Нацрт буџета није усвојен једногласно, надају да ће усвајање буџета које ће бити за 15 дана бити једногласно.

„Буџет од 14 милиона КМ за идућу годину је изузетно развојни и битан без обзира што је изборна година. Ако будемо успјели 95 одсто буџета да остваримо, бићемо изузетно задовољни јер у већини случајева тендери и финансијска средства нису проблем него недостатак извођача радова“, нагласио је Ласица.

Он је додао да су разговарали и о информацији везаној за Факултет физичког васпитања и спорта која се односи на његово пресељење у Спортско-пословни центар „Пеки“, и да ће о томе детаљније разговрати на сљедећој сједници.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина рекао је да је сједница била конструктвна и квалитетна, да је било доста добрих предлога, да је буџет у износу од 14 милиона КМ за сваку похвалу, од којих је 4.230.000 КМ планирано за инфраструктуру.

„Врло је амбициозан буџет али сматрам да ће нам више недостајати времена и бити проблема са извођачима радова као и са тендерским процедурама. Очекује нас инвестициона година, развојни буџет и надам се да ће све бити по плану. Онако како смо то креирали овим нацртом и тако ћемо на сљедећој сједници у приједлогу буџета и да усвојимо“, навео је Шкипина.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here