Усвојен буџет од 12.616.000 КМ

0
533

Одборници Скупштине општине /СО/ Пале усвојили су данас буџет за ову годину у износу од 12.616.000 КМ или за пет милиона мање него лани.
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су приликом креирања буџета на прво мјесто стављене потребе грађана у периоду пандемије вируса корона, те изразио задовољство данашњом конструктивном сједницом.

„Задовољан сам данашњим радом Скупштине, јер смо имали добрих приједлога и договорили да и убудуће радимо заједно у договору, посебно ако буде корекције и ребаланса буџета. Све што радимо јесте у интересу грађана општине Пале“, изјавио је Југовић новинарима.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина рекао је да је донесена и одлука о висини одборничке накнаде која је фиксна и неће бити повећања по основу додатних сједница током мјесеца.

„Накнада ће бити иста без одбзира на број одржаних сједница. Одлуком је дефинисано и смањење одборничке накнаде за 50 одсто уколико одборник не буде присуствовао сједници и учествовао у већини тачака те сједнице. На овај начин желимо да уозбиљимо рад Скупштине јер смо имали ситуација у протеклом времену да одређени одборници освоје одборнички мандат, не појављују се на сједницама, а примају накнаду“, рекао је Шкипина.

Шкипина је додао да је усвојена одлука која се односи на одређено плаћање накнаде када је ријеч о иницијативи за измјену регулационих планова, јер је општина у досадашњем периоду и код подношења иницијатива имала трошкове обраде и објаве у Службеном гласнику.

„До сада се није плаћала накнада за подношење тих иницијатива. На овај начин ћемо бар покрити трошкове које је општина имала“, навео је Шкипина.

Приједлог буџета за ову годину нису подржали одборници клубова ПДП-а, СДС-а и ДНС-а, замјерајући скупштинској већини што нису били контактирани приликом креирања буџета.

„Замјерке су биле конкретно због новонастале ситуације са пандемијом вируса корона. Евидентно је да су порески приходи и индиректни порези у опадању, а расходи за отплаћивање кредита расту, као и бруто плате. Сматрамо да ова тема, која је од интереса за сваког грађанина општине Пале, није обрађена са довољно пажње и због тога нисмо подржали овај приједлог буџета“, истакао је шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић.

Тошић је похвалио одлуку Скупштине о висини одборничке накнаде и рада одборника.

„Ако се осврнемо на протекли мандант, било је одборника који уопште нису долазили на сједнице. Од 25 одборника, њих 18 није изашло за говорницу нити учествовало у раду сједнице, што је одборничка обавеза“, наводи Тошић.

На данашњој сједници Скупштине општине Пале заклетву је положио Предраг Благојевић, који је одборнички мандат у Клубу одборника Демоса почео умјесто колеге Дејана Којића.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here