УСПЈЕШНА ГОДИНА: ЕРС премашила план производње

0
512

Јавно предузеће Мешовити холдинг „Електропривреда РС“ премашило је план производње електричне енергије у односу на годишњи план, а у чему предњачи производно предузеће „ХЕ на Дрини“.

Ове информације потврдили су за Српскаинфо у „Електропривреди РС“. Тако је годишњи план производње електричне енергије 5.579 гигават часова, док је закључно са 26. децембром произведено 5.679 гигават – часова.

План производње је премашен упркос изразито сушном љету и томе што је ХЕТ био око шест мјесеци без агрегата у Дубровнику. Такође, ТЕ у „Гацку“ је готово сав јуни била ван погона због ремонта, док ТЕ у „Угљевику“ није производила електричну енергију током априла и маја због ремонта.

Обе термоелектране, у Гацку и Угљевику, произвеле су око 54 одсто од укупне електричне енергије (нешто више од 3.000 гигават -часова) и обе су готово на нивоу остварења плана.

„Хидроелектране на Дрини“ су након термоелетрана произвеле највише електричне енергије – 1.142 гигават-часова до 26. децембра што је за 23,6 одсто више у односу на годишњи план.

У Требињу је ХЕТ произвео 1.113 гигават – часова електричне енергије или 2,3 одсто више у односу на годишњи план.

Једино је зависно производно предузеће „Хидроелектране на Врбасу“ остварило производњу нешто мање од планиране, односно око десет одсто мање од плана.

Захваљујући оваквим резултатима, „Електропривреда РС“ је у прилици обезбиједи неопходне количине електричне енергије за потребе домаћег тржишта, домаћинстава и привреде, из властите производње и да вишак прода на међународном тржишту.

Подсјећамо да тренутна глобална енергетска криза иде на руку нашој „Електропривреди“ која је извозно орјентисана. Цијена електричне енергије је скочила чак четири пута и кошта око 250 евра по магавату. На тај начин ЕРС може да домаћем конзуму понуди цијену знатно нижу од тржишне, јер остварује добит због продаје вишкова електрчне енергије.

ЕРС је још у првој половини године продала 36,4 одсто више електричне енергије на међународном тржишту у односу на план.

РЕКОРДНА ДОБИТ

Генерални директор “Електропривреде РС” Лука Петровић изјавио је ће цијели систем имати значајно већу добит од било које досадашње. – Очекујемо рекордну добит система ЕРС за 2021. годину, а тај резултат ћемо знати свакако до краја фебруара – истакао је Петровић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here