Ускоро споразум о братимљењу Бања Луке и Београда

0
563

Споразум о братимљењу Бањалуке и Београда биће потписан у октобру, речено је данас на састанку бањалучког градоначелника Игора Радојичића, замјеника београдског градоначелника Горана Весића, градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и предсједника Савеза општина и градова Српске Љубише Ћосића.

Радојичић је истакао да су одлуком Скупштине града Бањалука створене и формалне претпоставке за потписивање споразума о братимљењу два града, након што је крајем септембра исту одлуку донијела и Скупштина града Београда.

„Повеља о побратимству биће потписана у наредним недјељама. Подићи ћемо сарадњу и на формални ниво, а већ сада постоји низ конкретних облика сарадње које ћемо наставити. Нови Сад нам је пружио свесврдну помоћ у кандидатури за Европску престоницу културе, а Весић је понудио и врло конкретну сарадњу са Београдом“, рекао је новинарима Радојичић.

Он је навео да је договорено да се бренд Крајишке, али и Херцеговачке куће прошири на Београд и Нови Сад, те навео да је разговарано о искуствима ова два града о развоју научнотехнолошких паркова, с обзиром на то да и Бањалука има намјеру да оформи један овакав центар.

Весић је изразио задовољство због одлуке бањалучке Скупштине која је верификовала потписивање споразма о братимљењу два града.

„Споразумом ћемо формализовати односе између два српска града, а у Београду ћемо отворити два нова бренда – Херцеговачку и Крајишку кућу, у којим ће бити пласирани производи из ових крајева, али и на одређен начин бити и својеврсни културни центри у којим ће се моћи одржавати разни догађаји“, рекао је Весић.

Он каже да је разматрана и могућност да се неки од свјетски признатих културних догађаја, попут „Битефа“, „Феста“, „Бесмуса“ и „Џез фестивала“ у редукованој верзији одржавају и у Бањалуци.

„Разговорали смо и о томе да један парк у Београду добије назив Република Српска, који ће бити организован тако да ће сваки његов дио подсјећати на неки крај Српске“, каже Весић.

Вучевић је рекао да ће посебна пажња у сарадњи са Бањалуком бити посвећена омладинској политици, те претварању бивших индустријских капацитета у центре креативне индустрије.

Ћосић је истакао да очекује да ће предстојеће потписивање споразума о братимљењу између Бањалуке и Београда проширити сарадњу два града.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here