Универзитет у Источном Сарајеву потписао споразум о сарадњи са јапанским универзитетом

0
493
Универзитет у Источном Сарајеву и престижни Токијски пољопривредни универзитет из Јапана, посредством Амбасаде БиХ у Јапану, потписали су Споразум о сарадњи који прецизно дефинише правце заједничких активности у наредних пет година.
Званична церемонија потписивања споразума организована је јуче на јапанском универзитету, уз присуство ректора Катсуми Таконо, амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана, проректора и професора, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.
 

По завршетку церемоније потписивања, Берјан је, с обзиром на околности изазване пандемијом ковида 19 и немогућности личног присуства руководства Универзитета у Источном Сарајеву, у име ректора Милана Кулића, ректору јапанског универзитета уручио пригодан поклон са симболиком пољопривредних потенцијала Републике Српске.

Онлајн састанак руководства ове двије установе, као иницијални корак ка конкретизовању сарадње, планиран је за половину октобра, а већ у зимском семестру текуће академске године одржаће се онлајн предавања јапанских професора за студенте сродних факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Овим споразумом Токијски пољопривредни универзитет је званично постао и суорганизор Међународног пољопривредног симпозијума „АГРОСАЈМ“ који Универзитет у Источном Сарајеву, већ традиционално, организује сваке године на Јахорини.

Ректор јапанског универзитета ће се обратити учесницима овог скупа на онлајн церемонији отварања која ће, једним дијелом, и физички бити одржана 8. октобра у просторијама Универзитета у Источном Сарајеву.

Токијски пољопривредни универзитет, основан давне 1891. године, једна је од најстаријих високошколских образовних институција у Јапану, која баштини 130 година стару традицију рада и постојања.

Осим пољопривереде, баве се и технологијом производње хране, заштитом животне средине и шумарством. Ова изузетно респектабилна установа са три кампуса, уједно је и највећа научно-истраживачка и образовна институција из области пољопривреде у Јапану.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here