Умјесто здравствених књижица у употреби електронске картице за осигуранике Фонда здравственог осигурања Српске

0
560

Фонд здравственог осигурања Републике Српске промовисао је данас у Бањалуци Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/ и прву електронску картицу за осигуранике чији је циљ ефикаснија услуга у здравству, а вриједност пројекта је око 26 милиона КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је присуствовао промоцији, истакао је да је од изузетног значаја за здравствени систем успостављање ИЗИС-а и електронске картице за осигуранике јер ће тиме доћи до знатних уштеда, а само за издавање рецепата око 12 милиона КМ на годишњем нивоу.

„Очекујем да до краја ове године грађани у Републици Српској имају електронску здравствену књижицу и да здравствене установе буду повезане овим системом“, рекао је новинарима Вишковић.

Према његовим ријечима, процјeна је да ће за мање од двије године бити отплаћено улагање у наведени систем.

„Драго ми је да смо у позицији да спроведемо овај пројекат. Једини ћемо од земаља у окружењу грађанима дати бесплатне електронске књижице“, каже Вишковић.

Директор Фонда Дејан Кустурић нагласио је да је Влада Српске прије неколико година препознала значај наведеног система, којим се, како је навео, на јединствен начин могу сагледати здравствене политике у Републици Српској.

„ИЗИС ће почети да се примјењује у Болници Градишка, те домовима здравља Градишка, Србац и Козарска Дубица. До краја ове године пројекат ће бити у потпуности спроведен и електронску картицу ће имати сви грађани у Српској, умјесто здравствених књижица“, рекао је Кустурић.

Говорећи о набавци заштитне опреме у Српској, Кустурић је рекао да ће процедура за набавку бити спроведена у складу са законским прописима, као што је рађено и до сада.

Директор фирме „ММС код“ Бањалука Славко Бојић рекао је да је наведени пројекат један од назначајнијих у БиХ и да је њиме започета реформа здравственог система у Српској.

Вишковић је уручио и прву електронску картицу породици Видовић из Козарске Дубице која је прије 13 година донирала органе свог настрадалог сина, чиме су спасили пет живота.

Милан Видовић је захвалио на урученој електронској картици и што није заборављена хумана мисија његове породице.

Од понедјељка, 17. августа, ИЗИС ће почети да се примјењује у Болници Градишка, те домовима здравља Градишка, Србац и Козарска Дубица.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here