Укупан обим размјене од 1,37 милијарди долара

0
528
Република Српска је током прва четири мјесеца ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од око 1,37 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 75,4 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Остварена вриједност извоза била је 588,4 милиона долара, а увоза око 780,45 милиона долара.

Вриједност оствареног увоза за прва четири мјесеца мања је за 12,4 одсто, а извоза за 14,4 одсто у односу на исти период прошле године.

Република Српска је за четири мјесеца највећи обим спољнотрговинске размјене од 208,38 милиона долара остварила са Србијом, затим 179,15 милиона долара са Италијом.

Српска је у истом периоду на тржиште ЕУ извезла робе у вриједности од 437,74 милиона долара, док је вриједност увоза из земаља те групације била скоро 457 милиона долара и нешто више од 142 милиона долара са Њемачком.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да је до осјетнијег пада обима спољнотрговинске размјене са иностранством дошло због значајнијег пада обима пословања са ЕУ, која је најзначајнији спољнотрговински партнер Српске.

– Извоз у ЕУ је опао за око 15 одсто, а увоз са тог подручја за скоро 10 одсто, највише у априлу и марту у првом реду због пандемије вируса корона када је привредна активност била доста редукована, посебно сектор робне размјене са иностранством у великом дјелу свијета – објаснио је Маркићевић.

Он је додао да је прије појаве вируса корона на европском тлу, Српска у овој, за разлику од претходних година, имала дефицит у пословању са ЕУ због поремећаја на тржиштима појединих земаља као што је рецесија у Италији или смањени привредни раст Њемачке.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here