„Украјински шеф дипломатије да престане да се игра државе и твитер дипломатије“

0
444

Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика позвао је министра иностраних послова Украјине Дмитра Кулебу да престане да се игра државе и твитер дипломатије, те да поступи у складу са међународним правом и конвенцијама на које се позива у изјавама за јавност.

– Као доктору правних наука и министру иностраних послова требало би да му буде познато основно правно начело да доказивати мора онај који нешто тврди, а не онај који нешто побија. Такође, требало би да му буду познате и бројне конвенције које се тичу заштите националних, историјских и културних добара и забрани њиховог отуђивања, као што је на примјер УНЕСКО-ва Конвенције о мјерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара из 1970. године – истиче се у саопштењу из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Реагујући на поновљене лажне оптужбе министра иностраних послова Украјине, из кабинета су још једном позвали украјинску страну да достави све ваљане доказе у складу са Оперативним смјерница за имплементацију поменуте Конвенције, као и да се званично изјасни у случају да не посједује материјалне доказе, којима би потврдила своје наводе.

У саопштењу се подсјећа да је, у интересу истинитог и објективног информисања јавности, као и да би коначно била „стављена тачка“ на овај исфабриковани „проблем“, кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ још 23. децембра прошле године затражио да Амбасада Украјине у Сарајеву достави све релевантне информације у вези са наводима о власништву Украјине над предметном иконом.

– Из кабинета је ескплицитно затражено да Амбасада Украјине достави све правно ваљане чињенице и доказе којима се потврђује да евентуално власништво над иконом припада Украјини, као и све доказе који потврђују наводе да је предметна икона отуђена, укључујући информације о начину отуђивања, времену, мјесту и власнику – наводи се у саопштењу.

Из кабинета наглашавају да до данашњег дана Амбасада Украјине није доставила тражене инфомрације.

– Базирати наводе на основу погрешно интерпретираних медијских чланака и затим јавно износити неистине и оптужбе је одраз аматерства и недостатка елементарног знања из области права, међународних односа и дипломатије – констатује се у саопштењу из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

У саопштењу се подсјећа да ниједна међународна институција, па ни Интерпол, о чијој се укључености у ову манипулацију највише спекулисало, нису потврдили да се предметна икона налази на било каквој листи отуђене културне баштине, коју потражује Украјина или било која друга земља.

– У посљедњих мјесец дана конструисане су различите теорије, спекулисало се о поријеклу иконе, изнесне су бројне оптужбе на рачун српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ без иједног аргумента, доказа па чак и индиције, која би указала на то да је стварно ријеч о украденој икони те да је иста дио ‘нестале’ историјске и културне баштине, коју потражује Украјина – наглашава се у саопштењу.

Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ још једном је позвао украјинску страну да се суздржи од изношења ставова, који су базирани на непровјерним и некредибилним информација, као и лажним вијестима, јер на тај начин руше кредибилитет институција које представљају, обмањују јавност и грађане и наносе огромну штету билатералним односима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here