U završnoj fazi dogradnja Doma zdravlja Istočno Sarajevo

0
543

Dogradnja Doma zdravlja Istočno Sarajevo je u završnoj fazi i očekuje se da bi u drugoj polovini avgusta objekat mogao da bude završen, izjavila je Srni vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Tijana Gavrić-Mičić.

Ona podsjeća da je vrijednost projekta 584.000 KM, a sredstva su obezbijedile opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža koje su i osnivači Doma zdravlja i Javna ustanova „Apoteke Istočno Sarajevo“, dok je resorno ministarstvo doznačilo sredstva za Dom zdravlja i Zavod za medicinu rada i sporta, koji će biti smješten u ovom objektu.

Ona kaže da je preostalo još krečenje i unutrašnji radovi na spratu, kao i dio fasade i spoljno uređenje.

„U novi dio Doma zdravlja biće smješten Centar za mentalno zdravlje, fizijatrija, pedijatrija i dječija stomatologija sa posebnim ulazom, kao i Zavod za medicinu rada i sporta, te apoteka. Hitna pomoć će biti posebna cjelina u tom prostoru“, pojasnila je Mičićeva.

Ona je dodala da će, prelaskom u nove prostorije, u dodatnih 1.000 metara kvadratnih prostora, biti rasterećen stari objekat, što će dodatno uticati na poboljšanje pružanja usluga građanima.

„Na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža gravitira oko 30.000 građana koji koriste usluge Doma zdravlja. Uskoro bi trebalo da dobijemo i novo sanitetsko vozilo za čiju nabavku je opština Istočna Ilidža obezbijedila 70.000 KM“, navela je Mičićeva.

Ona očekuje da će resorno ministarstvo pomoći u opremanju novih prostorija, te dodaje da nedostaje i stručni kadar.

„Dom zdravlja ima 108 zaposlenih, a dva ljekara su trenutno na specijalizaciji, za šta je ova ustanova izdvojila određena sredstva“, kaže Mičićeva i dodaje da plate zaposlenima ne kasne.

Ona podsjeća da je ova ustanova prošle godine ušla u sistem fiskalizacije, jer se teži pružanju kvalitetnih i boljih usluga kako bi pacijenti što manje čekali.

„Kada je riječ o trezorskom načinu poslovanja, mi smo specifični jer imamo dva osnivača, dvije opštine, tako da i dalje nemamo konkretno rješenje za to pitanje“, rekla je Mičićeva.

Dom zdravlja Istočno Sarajevo ima 14 timova porodične medicine i svaki ljekar ima u prosjeku po 2.000 pacijenata.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here