У Српској сачувано хиљаде радних мјеста

0
647

 Мјере Владе Републике Српске, донесене у вријеме епидемије узроковане вирусом корона, довеле су до тога да буде сачувано на хиљаде радних мјеста у Српској, наводи се у анализи коју је објавио портал „Бањалука.нет“.
Ријеч је о најквалитетнијим директним мјерама помоћи пословној заједници на којим могу позавидјети готово све земље региона и много моћније економије од домаће, а којима је Влада, на челу са премијером Радованом Вишковићем, показала изузетну одлучност и осјећај за проблеме у којима се нашла домаћа привреда.

Влада Српске је показала и да располаже са довољно средстава која су поред привредника отишла и директно на рачуне радника који нису радили у априлу.

Одлукама Владе, односно Републичког штаба за ванредне ситуације, привреди је пролонгиран рок за подношење годишњих пореских пријава, помјерени су и рокови за плаћање пореских обавеза из прошле године, омогућено плаћање тих обавеза у ратама, онемогућено раскидање репрограма пореских обавеза и многе остале мјере.

Оно што Републику Српску и њену Владу разликује од других је и једна врста директне новчане помоћи пословној заједници и радницима, па је тако Влада на себе преузела обавезу да за све пословне субјекте који нису радили у марту, априлу и мају уплати минималну плату и доприносе за април, порезе и доприносе за март и исто и за мај, а чиме је Влада директно помогла десетине хиљада радника у фрмама које нису радиле због епидемије.

Завршена је обрада и исплаћена су средства за март, док је у току исплата априлских минималаца и уплата припадајућих доприноса.

До сада су плате исплаћене за око 24.000 радника у Српској, иако је рок за предају тих захтјева тек 10. јуни.

Tиме је Влада показала да је одлучна и да има већ обезбијеђена средства за ове намјене, а Пореска управа Српске показује да располаже капацитетима да цијели тај посао изнесе и прије зацртаних рокова, па је већ неколико пута позивала пореске обвезнике да подносе захтјеве што прије, да би новац што прије био на рачунима радника.

У анализи се истиче да и поред тога што је суочена са смањеном наплатом јавних прихода, односно слабим пуњењем буџета, Влада редовно исплаћује и плате јавном сектору, али и пензије и остале редовне накнаде попут борачких додатака, субвенција и осталих видова подршке становништву.

„Tакође, неће доћи ни до смањења плата у јавном сектору. Оно што је посебан успјех ових мјера Владе Републике Српске је чињеница да Српска процентуално у региону има најмањи број радника који су због кризе узроковане вирусом корона добили отказ, односно били отпуштени“, наводи се у анализи.

Подршку мјерама Владе дају Привредна комора, Унија удружења послодаваца, Савез синдиката, па и појединачно привредници.

Вишковић је рекао да, и поред постојећих захтјева за смањење плата у јавном сектору, Влада у овом моменту не размишља о томе.

„Смањење плата значи смањење јавне потрошње. Није нам то циљ. Наш је циљ да повећамо јавну потрошњу и да тиме допринесемо опоравку наше привреде“, рекао је Вишковић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Tривић рекао је да су ове мјере Владе знатно помогле привреди Српске с обзиром на то да је примјетно да готово и није било отпуштања радника.

Он је додао да је, с једне стране, то било мотивационо за послодавце, а с друге је на неки начин то била и финансијска помоћ.

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић изјавила је да је позитивна одлука Владе Српске да радницима којима је у априлу, због епидемије вируса корона био забрањен рад, буде исплаћена минимална плата од 520 КМ, те апеловала да послодавци што прије поднесу захтјев Пореској управи да би радници добили новац.

Tехнички директор бањалучке фабрике обуће „Бема“ Маринко Умичевић рекао је да је, захваљујући мјерама Владе Републике Српске које се односе на исплату бруто плата радницима у фирмама којима није био омогућен рад, спасено 1.200 радних мјеста у овој фабрици.

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић рекао је да је ова институција до сада обрадила све исправно поднесене захтјеве за исплату најниже плате за април и припадајућих доприноса и позвао пореске обвезнике који остварују то право да што прије поднесу захтјеве.

Он је истакао да радници Пореске управе раде у двије смјене и викендом да би што прије завршили тај посао, а средства била на рачунима оних радника који нису радили у априлу због епидемије вируса корона. /крај/јп/мир

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here