У Сарајеву прећутни договор опозиције из Српске и СДА

0
591

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да СНСД и његови коалициони партнери носе одговорност за вршење власти, а не контролишу институције, јер се много ради на заштити кадра СДС-а и ПДП-а у заједничким органима како се не би дозволило СНСД-у и његовим партнерима да преузму функције које им припадају.

– Чини ми се да постоји неки прећутни договор странака које су опозиција у Српској и СДА. Грчевито се боре за директора /Регулаторне агенције за комуникације/ РАК-а, толико да укључују међународне организације, што је непримјерено – рекао је Тегелтија.

Он је додао да је увијек могућа прерасподјела власти и промјена коалиција, односно формирање нове већине.

Тегелтија је указао на чињеницу да унутар Представничког дома постоје неке нове коалиције и групације.

– Никола Шпирић их је назвао ‘Адилова група’ и заиста тако дјелују у парламенту. Та група се формира само за потребе против Републике Српске и она се формира и гласа сваки пут када је на дневном реду нешто са чиме ми из Републике Српске нисмо сагласни – нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, опозиција из Федерације БиХ, која се иначе ни о чему не може усагласити, о томе се усагласи.

– Ко год жели да направи нову већину може то да уради демократски. Али, свима је јасно да у БиХ нема тог капацитета који може побједнике из Републике Српске елиминисати из система одлучивања – поручио је Тегелтија.

Тегелтија је за АТВ рекао да је дошло до помјерања кључних људи у опозицији у Српској.

– Ранијих година опозиција је дјеловала унутар Народне скупштине Републике Српске, а сад имате СДС и ПДП чији су лидери отишли у парламент БиХ, који им служи као инструмент обрачуна са властима у Српској – напоменуо је Тегелтија.

Он је нагласио да су ти посланици на ниво БиХ бирани да би штитили интересе Републике Српске, а не да би били у функцији обрачуна са Српском.

Тегелтија је изразио жаљење што не постоји заједничко гледиште у Савјету министара на именовање кадра који је прошао конкурсну процедуру.

– Подсјећања ради, имамо неких 36 позиција које се дијеле по националном кључу и за те позиције се расписују конкурси, те постоји шест безбједносних агенција које се такође дијеле по истом принципу – навео је Тегелтија.

Он је подсјетио да је 2015. године утврђена квота расподјеле између тадашњих политичких странака које су чиниле коалицију, те да је све остало исто, осим што су умјесто СДС-а и ПДП-а из Републике Српске у власти сада СНСД и његови партнери.

– Међутим, бошњачка страна жели да се отвори нови договор, хрватска не показује никакву спремност да се о томе разговара, а ми имамо конкурсе један за другим. Става смо да именујемо кадар за које је конкурсна процедура завршена. За нас није прихватљиво да имамо било коју институцију, посебно безбједносне агенције, којима руководе људи без мандата – рекао је Тегелтија.

Он је додао да нема сагласности да се ово питање ријеши, иако су за поједине функције конкурси завршени још прије избора Савјета министара.

– Надам се да ће бити спремности за компромис и да ћемо схватити да је најважније да људи буду именовани, а много је мање важно из ког су народа и ко је појединачно на функцији – сматра Тегелтија.

Тегелтија је истакао да ће предложити Селму Цикотића за новог министра безбједности у Савјету министара уколико прође неопходне провјере у Централној изборној комисији и Агенцији за истраге и заштиту, те да ће о његовом именовању одлучити Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here