У протекле 3 године на Палама испоручено 115 пластеника

0
431

Општина Пале има велики потенцијал за развој пољопривреде и повртарства, па је у протекле три године у овој локалној заједници испоручено 115 пластеника са системом наводњавања, речено је Срни у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Виши стручни сарадник за повртарство подручне јединице Соколац Милица Велетић рекла је Срни да се велики број пољопривредних произвођача одлучио за пластеничку производњу поврћа и да су углавном корисници програма развоја руралне конкурентности.

Према њеним ријечима, током љетне производње углавном су се одлучивали за узгој паприке, парадајза и краставца, док у јесењој сјетви планирају узгој шпината и младог лука, а одређен број и узгој салате.

Она је додала да је у питању пројекат Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде којим је обухваћено осам општина Сарајевско-романијске регије, а циљ је био да се повећа број произвођача поврћа у пластеницима.

Производња поврћа у заштићеном простору је најекономичнији облик породичног типа производње, који омогућава узгој поврћа током цијеле године, а најзаступљенији облик заштићеног простора је пластеник, који је у потпуности прилагођен гајењу повртарских култура“, објаснила је Велетићева.

Велетићева је додала да су недавно обишли произвођаче поврћа, који посједују пластеник од 100 метара квадратних, и закључили да је производња задовољавајућа, те да се очекују добри приноси с обзиром на сушу.

Она је навела да је пластеничка производња интензивна, да представља континуирану производњу различитих врста повртних култура, дајући одређену сигурност да произвођачи остваре додатни приход са својих газдинстава.

Велетићева наглашава да је у току оснивање удружења „Повртар“ које ће да окупља произвођаче са подручја града Источног Сарајева, а потреба за оснивањем се указала због повећања броја произвођача поврћа у пластеницима.

У наредном периоду је у сарадњи са општином Пале планиран низ стручних предавања и практичних обука, а циљ је, каже Велетићева, оспособљавање произвођача за производњу поврћа у заштићеном простору.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here