U planu Ministarstvo za digitalizaciju

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Atini sa evropskim komesarom za digitalnu ekonomiju i društvo Marijom Gabrijel koju je informisala o namjeri Srpske da uspostavi ministarstvo koje će se baviti novim tehnologijama, digitalizacijom i inovacijama.

Cvijanovićeva je navela da će ovo ministarstvo služiti i kao podrška poslovnoj inicijativi i usvajanju novih praksi u oblasti obrazovanja, javne uprave i privrede.

Tokom razgovora na marginama Foruma za saradnju na Balkanu i Crnom moru, premijer Srpske je pozdravila najavljenu digitalnu agendu EU koja će uključiti zemlje zapadnog Balkana kao veliku šansu koja će doprinijeti ukupnoj modernizaciji ekonomije i društva u cjelini.

Cvijanovićeva i Gabrijelova su saglasne da će upravo digitalna agenda služiti na konkretan način uvezivanju EU sa zemljama zapadnog Balkana i novu razvojnu šansu za zemlje koje se nalaze na putu ka EU, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Gabrijelova je najavila konkretne aktivnosti na planu digitalizacije kroz projekte koji će razviti digitalne vještine i znanja u okviru obrazavnog sistema, doprinijeti otvaranju novih poslovnih aktivnosti i radnih mjesta, unaprijediti razmjenu podataka između zemalja, te će poslužiti unapređenju nivoa bezbjednosti.

Predsjednik Vlade Srpske obratiće se sutra učesnicima Foruma za saradnju na Balkanu i Crnom moru u okviru panela posvećenog visokom obrazovanju i inovacijama „Digitalna transformacija i inovacije, uloga tehnologije u pokretanju budućih promjena“.

Na forumu učestvuju predstavnici vlada, institucija, razvojnih agencija, ekonomskih organizacija, kompanija iz Grčke, Bugarske, Holandije, Kipra, Turske, Velike Britanije, Srbije, Kine, Slovenije, što je prilika da sagovornici razmijene mišljenja i informacije o ekonomskoj saradnji u regionu, poslovnim odnosima i održivom rastu u južnoj i centralnoj istočnoj Evropi i šire.

Forum ima za cilj identifikovanje, jačanje i promovisanje ekonomskih odnosa, poslovnih prilika, prekogranične saradnje i održivog razvoja.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име