U planu dodatno povećanje najnižih penzija

0
516

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada planira da dodatno poveća najniže penzije u Srpskoj.

– Imamo obavezu da vidimo na koji način višak sredstava, koji ćemo prema analizama imati, možemo staviti na raspolaganje penzionerima. Sve što sa njima dogovorimo biće realizovano, jer finansijski nemamo problem da to uradimo – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Premijerka Srpske je podsjetila da je Vlada sa penzionerima prije nekoliko godina napravila hodogram, te da je zadovoljna što je Vlada uspjela da se drži tog operativnog plana.

– Taj plan je podrazumijevao da se 2016. godine pređe na trezorsku isplatu penzija kako bi našim penzionerima bilo osigurano da tačno predviđenog datuma krene isplata penzija, te da se u kontinuitetu povećavaju penzije – navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je bilo neophodno da se interveniše prema penzionerima s obzirom na to da je u pitanju stara, a velika populacija, da je penzioni sistem ranjiv na sve moguće načine, te da je u njemu većina ljudi po osnovu različitih prava, a ne punog radnog staža.

– Imperativ za Vladu bio je da reaguje da bismo, osim redovnog usklađivanja koje često izostane zbog ekonomske slike, otvorili sebi zakonski prostor da možemo da reagujemo kroz vanredna povećanja. Većina ovih povećanja koja su se desila u prethodnom periodu zasnovana je na toj odluci Vlade – napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ostaje obaveza i naredne Vlade da početkom sljedeće godine, ako se steknu uslovi, ide na redovno usklađivanje penzija ili da omogući vanredno usklađivanje jer je riječ o jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva.

U Republici Srpskoj danas je počela isplata penzija za juni koje su vanredno usklađene i povećane za 2,5 odsto, što je drugo usklađivanje u ovoj godini.

Iznos najniže penzije, u zavisnosti od dužine penzijskog staža, takođe je povećan i za minimalan staž od 15 godina iznosi 187,84 KM, za staž od 40 godina 376 KM, dok je iznos najviše penzije 1.932 KM, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here