У Палама нема новозаражених, под здравственим надзором 64 лица

0
156

У општини Пале нема новозаражених вурусом COVID – 19, а 64 лица су под надзором надлежних служби, што је за пет лица мање него јуче, саопштено је из штаба за ванредне ситуације општине Пале.

Оваква статистика проистиче из чињенице да је за шест лица јутрос истекла мјера четрнаестодневног здравственог надзора, док је, истовремено, надлежна служба ЈЗУ Дома здравља „Пале“ евидентирала једну новопријављену особу којој је прописана мјера самоизолације.

„Сутра се очекују и резултати налаза за још пет лица која су била у контакту са двије особе из Пала код којих је потврђено присуство вируса корона, а процедура тестирања осталих утврђених контаката наставиће се и наредних дана по упутству епидемилошке службе Института за јавно здравство Републике Српске, која и одређује број и редослијед лица за тестирање“, наводи се у саопштењу.

Из штаба за ванредне ситуације општине Пале потврђују да овдашња Комунална полиција редовно врши контролу лица под здравственим надзором на адресама гдје бораве у самоизолацији, те да је то чинила и јуче, не забиљеживши случај кршења изречене мјере.

Иначе, све особе којима је одређена самоизолација су у прописаној дневној комуникацији са породичним љекарима и координатором у паљанској јавној здравственој установи и тренутно немају било какве симптоме који би указивали на евентуалну инфекцију.

Када је у питању поштовање полицијског часа, ситуација је задовољавајућа и биљеже се тек спорадични случајеви кршења, тако да су припадници Полицијске станице Пале ноћас прекршајно санкционисали једно лице.

У току јучерашњег дана, екипе овлашћене фирме извршиле су још једну дезинфекцију просторија у овдашњој спортској дворани, одређених за карантински смјештај, а то је активност која се редовно проводи у овом и још неким објектима општинских јавних служби.

Општински штаб за ванредне ситуације захваљује се грађанима Пала који у великој већини поштују наредбе овог и Републичког штаба за ванредне ситуације, као и свим службама које прате њихову примјену, те свим субјектима који обављају послове од општег значаја.

Из штаба за ванредне ситуације истовремено апелују на грађане да кретање сведу на минимум, те избјегавају групна окупљања, посебно позивајући млађу популацију да љепше вријеме не користи за дружења на овдашњим излетиштима.

Такође, упозоравају да је Комуналној полицији наложено да прати има ли таквих појава, те да у случају потребе о томе обавјештава Полицијску станицу Пале, чији ће припадници спријечити сваки вид масовнијег окупљања на излетиштима и јавним површинама уопште, у циљу заштите јавног здравља.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

one × three =