У наредних 15 дана разговор са ЕБРД-ом о изграњи топлане у Палама

0
673

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да ће у наредних 15 дана организовати састанак представника Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ и руководства општине Пале како би се пронашао начин за финансирање изградње топлане по еколошким стандардима у овој локалној заједници.

Он је рекао да министарство има уставну обавезу да врши комуникацију са међународним финансијским институцијама, те да је на захтјев предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије прихватио обавезу да у наредних 15 дана организујем састанак представника ЕБРД-а и начелника општине Пале Бошка Југовића како би се видјело на који начин се може имплементирати пројекат изградње топлане.

Након састанка, који су заједно он и Тегелтија имали са начелником општине Пале, те обиласка Ски центра „Равна планина“, Кошарац је истакао да ова локална заједница већ пет година нема топлану, а њени грађани адекватно гријање, захваљујући претходној структури власти.

„Претходна структура власти на Палама је била неодговорна, јер је нова топлана пројекат који је прошао комплетну процедуру, и институција Републике Српске и БиХ, али и надлежних међународних финансијских организација, али је нажалост, тадашње руководство општине одустало од њега“, истакао је Кошарац.

Он је рекао да ће на састанку са представницима ЕБРД-а тражити да се разговара о студији изводљивости изградње топлане, а затим и да се види на који начин да се финансира овај пројекат.

„Можемо то урадити. Ствар је концепта који треба да заговара начелник општине, да ли ће то бити јавно-приватно партнерство или власништво локалне заједнице“, сматра Кошарац.

Он је изразио жаљење што Пале нису имале разумијевање Савјета министара у претходном мандату, односно што су, како је рекао, врата Савјета министара у претходном мандату била затворена за ову локалну заједницу.

„Данашњу посјету сматрам активним приступом предсједавајућег и Савјета министара у цјелини“, рекао је Кошарац, те додао да се на Палама треба радити и да постоје врло јасни пројекти који указују на потребу становништва ове општине.

Он је нагласио да се не могу потребе становништва Пала игнорисати, као и да је опредјељење и Министарства и Савјета министара да се овој локалној заједници помогне у имплементацији инфраструктурних пројеката.

Говорећи о Палама као туристичком мјесту, Кошарац је нагласио да оно даје снажан допринос развоју Јахорине.

„Пале имају своје туристичке капацитете као што је Ски центар `Равна планина`. Иако је у развојном плану и програму, те визији начелника повезивање Пала са Јахорином, намеће се отворено питање како и на који начин ријешити питање гондоле која би их повезивала“, рекао је Кошарац.

Он је рекао да ће и о томе бити разговарано са представницима ЕБРД-а, те изразио увјерење да ће се за то питање наћи адекватно рјешење, јер је ова финансијска инсституција у претходним разговорима показала спремност да подржи јавно-приватно партнерство када је у питању изградња гондола према Јахорини.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here