У јулу и августу 30 уређаја мјериће брзину кретања возила нон-стоп

0
646

Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводиће током јула и августа интензивнију контролу саобраћаја у којој ће бити кориштено 30 система за мјерење брзине током 24 часа, рекао је данас начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја Горан Амиџић.

Амиџић је на конференцији за новинаре рекао да је циљ кампање „Вози опрезно путуј безбједно“ да се одржи повољно стање безбједности саобраћаја и подигне на виши ниво.

„Рад тих уређаја ће управо бити усмјерен на оне полицијске управе, односно полицијске станице на чијим подручјима је идентификовано да се у посљедње двије године догодио највећи број саобраћајних незгода са смртним посљедицама“, рекао је Амиџић.

Према његовим ријечима, највише незгода се догодило на подручју полицијских управа Бањалука, Приједор, Градишка, Добој и Бијељина, док су најбезбједније полицијске управе Зворник и Фоча.

Амиџић је истакао да ће, осим брзине, акценат бити стављен и на контролу возача који у саобраћају управљају возилима под дејством алкохола, опојних дрога и других недозвољених средстава.

Он је подсјетио да се у јулу и августу 2018. и 2019. године догодило око 4.000 незгода.

„За два мјесеца 2019. године погинуло је 38 лица, а за првих шест мјесеци те године 46. У јулу и августу 2018. године погинуло је 40 лица, а за првих шест мјесеци те године 48 лица“, рекао је Амиџић.

Он је рекао да су најчешћи узроци саобраћајних незгода са погинулим лицима непрописна и неприлагођена брзина, односно 41 одсто.

„Од 120 незгода, у којима је неко погунуо, у 2018. години, у 40 незгода или 35 одсто
учесника је било под дејством алкохола. У 2019. години у 104 незгоде са смртним посљедицама у 38 незгода је један од учесника био под дејством алкохола“, навео је Амиџић.

Он је рекао да је у првих шест мјесеци ове у односу на исти период прошле године смањен број саобраћајних незгода за 15 одсто, као и број тешко повријеђених за 15 одсто, а број погинулих је смањен за око 28 одсто.

Амиџић је рекао да је проблем и повећан број учесника у саобраћају под дејствоим опојних дрога, те је нагласио да је 2017. године сакнционисан 171 учесник.

„У 2018. години санкционисано је 340, а 2019. године 680 учесника у саобраћају под дејством опојних дрога“, навео је Амиџић.

Главни инспектор полиције у Јединици за безбједност саобраћаја Синиша Модић рекао је да су на путевима у Српској у јулу и августу 2018. и 2019. године идентификована опасна мјеста.

„То су путни правац Приједор – Бањалука, дионица Ивањска – Шарговац, гдје је погинуло пет лица, Бијељина – Павловића мост, дионица Гојсовац – Бијељина, Бањалука – Мркоњић Град, дионица Карановац – Црна Ријека гдје су погинула три лица, Модрича – Добој, на дионици Подновље – Шешлије гдје су погинула три лица, Руданка – Добој гдје су погнула три лица и на путу Бањалука – Теслић, дионица Челинац – Котор Варош, гдје су погинула три лица“, рекао је Модић.

Он је навео да су по два лица погинула на дионици пута Рогатица – Устипрача и на дијелу путног правца Бијељина – Угљевичка, Обријеж, те на дијелу пута Србац – Прњавор, као и на дијелу регионалног пута Челинац – Теслић, дионица Укрина – Клупе.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here