U BiH otkrivena velika nalazišta zlata i srebra

0
553

Australijsku berzu „zatresao“ je, prethodnih sedmica, rast kompanije „Adriatic Metals“ nakon što je iz ove kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, tačnije u Varešu.

Kako su objavili australijski mediji, vrijednost akcija ove kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok „The West Australian“ list prenosi kako će ova spektakularna vijest na mnogobrojne načine uticati na ekonomiju BiH.

Inače, kompanija „Adriatic Metals“ posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama opštine Vareš, čija je vrijednost sada povećana za nekoliko puta nakon spektakularnog otkrića.

O vrijednosti ovog otkrića najbolje govori podatak o rastu akcija „Adriatic Metals“ na ASX berzi i to samo nakon što je objavljeno da su sa dubine od više desetaka metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je ova kompanija opisala kao „koktel visokokvalitetnih minerala“.

Tačnije, na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kile srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita, te 0,9 odsto bakra.

To, u praktičnom smislu, znači da je „Adriatic Metals“ upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje u gotovo propalom bh. gradiću.

„U istraživanje minerala u Bosni i Hercegovini investirano je jako malo novca poslije završetka rata u ranim ’90-im godinama i potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Ipak, sada bi mogao biti napravljen veliki preokret na ovom polju istraživanja, posebno uz poboljšane zakonske osnove u 2018. godini, zbog približavanja ove zemlje Evropskoj uniji“, istaknuto je u izvještaju australijske ASX berze.

S mogućim uspjehom slaže se i predsjednik kompanije „Adriatic Metals“ Džerein Haris, koji tvrdi da je ovo otkriće uveliko pomoglo u ekonomskom razvoju kompanije.

„Rezultati su uzbudljivi na više različitih načina. Kao prvo, otkrili smo da mineralizovani sloj vjerovatno seže dublje nego što smo mislili, a kao drugo kvalitet rude se pokazao kao izvanredna gledajući sastav baznih i plemenitih metala“, rekao je predsjednik kompanije „Adriatic Metals“.

Ova kompanija, inače, sa poslovima kopanja u Varešu započela je u maju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako uticalo i na ekonomiju BiH.

Navodno, upravo zbog ovog otkrića australijska kompanija trebala bi u istraživanje uložiti 10 miliona dolara.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here