У Бечу пронађена јабука стара чак 4.000 година

0
641
Археоботаничари су тачно пред аустријски „Дан јабука“, 13. новембра, открили најстарију јабуку у Бечу до сада, за коју се претпоставља да је примјерак европске дивље јабуке (Малус сyлвестрис) осушен прије 4.000 година, а затим одложен за зимницу. 

Остаци јабуке пронађени су током ископавања неолитског насеља у мјесту Оберлаа. Сеоско насеље датира од 2.400 године прије нове ере.

Налаз показује да је јабука вјероватно осушена и спремљена за зимницу.

Претпоставља се да је јабука убрана у шумама које су тада покривале брдо Лааер и долину Лезингбах.

Овај плод представља најстарији примјерак јабуке на бечком тлу.

„Знамо за слична налазишта у Швајцарској, гдје су преполовљене дивље јабуке низане на гајтан и чуване као сухо воће за зиму“, рекла Кохер-Шнајдер, археоботаничарка бечког Универзитета природних ресурса и примијењених наука (БОКУ).

Пронађена јабука нема много сличности са данашњим врстама. Према научницима систематско воћарство и узгој јабука стиже тек хиљадама година касније у Европу. Током ископавања откривене су и житарице и неке животињске кости. То омогућава увид у основе живота неолитских становника у насељу Оберлаа.

Од 1973. године у Аустрији се „Дан јабука“ традиционално обиљежава другог петка у новембру. Овај дан не спада у званични попис празника него је грађанска иницијатива у циљу јачања економског значаја јабуке и воћарства у регији.

Аустријанци годишње конзумирају око 70.000 тона јабука.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here