У aприлу расвијетљеност кривичних дјела 95 одсто

0
570

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево током априла регистровано је 37 кривичних дјела, што је за 30 одсто мање него у истом мјесецу прошле године, рекао је начелник Сектора криминалистичке полиције Александар Зековић.
Зековић је на конференцији за новинаре на Палама навео да је поднесено 19 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 23 лица, од којих је шест повратника у вршењу кривичних дјела, док малољетника у вршењу дјела није било.

„Коефицијент расвијетљености по непознатом извршиоцу износи 66,6 одсто, док је укупна расвијетљеност кривичних дјела око 95 одсто“, истакао је Зековић.

Према његовим ријечима, регистровано је 21 кривично дјело из области општег криминалитета, што је 56,7 одсто укупно регистрованих кривичних дјела, три су у вези са злоупотребом дроге и 13 кривичних дјела из области привредног криминалитета.

„У вези са кривичним дјелима из области општег криминалитета надлежном окружном јавном тужилаштву поднесено је 12 извјештаја против исто толико лица. Структуру кривичних дјела из општег криминалитета чине шест кривичних дјела против имовине, два против опште безбједности људи и имовине и 13 осталих кривичних дјела“, навео је Зековић.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац истакао је да је стање безбједности на подручју Управе задовољавајуће, да се биљежи смањење укупног броја кривичних дјела, као и висок степен расвијетљености кривичних дјела по непознатом починиоцу, док је коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела 95 одсто.

„У априлу смо документовали три кривична дјела из области злоупотребе дроге гдје је одузета одређена количина наркотика. Из области привредног криминалитета обрађено је укупно 13 предмета, а надлежном тужилаштву поднијели смо пет извјештаја против осам лица“, рекао је Шеховац.

Он је додао да нису евидентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасност, те да је повећан број нарушавања јавног реда и мира због непоштовања Закона о ограничењу кретања на одређеном простору.

Према његовим ријечима, грађани углавном поштују полицијски час и носе заштитну опрему.

Шеховац наглашава да ће службеници Полицијске управе Источно Сарајеву у наредном периоду предузимати све неопходне мјере како би стање безбједности подигли на виши ниво.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да су током априла евидентирана 145 нарушавања јавног реда и мира, што је за 118 одсто више него у упоредном периоду.

„У структури прекршаја знатно повећање броја нарушавања јавног реда и мира је посљедица ванредног стања изазваног вирусом корона, а прекршаји су – ограничење кретања на одређеном простору, вријеђање, туча и физички напад, уживање дроге“, навео је Чворо.

Он је додао да су се у априлу догодиле 34 саобраћајне незгоде или за 38,2 одсто мање у односу на исти период прошле године, да нису евидентиране саобраћајне незгоде са тешким тјелесним повредама лица, евидентиране су четири саобраћајне незгоде са лакшим повредама и 30 незгода са материјалном штетом.

Чворо наглашава да погинулих лица у саобраћајним незгодама у априлу није било.

Према његовим ријечима, регистровано је 1.413 прекршаја из области безбједности саобраћаја, санкционисано 1.264 лица, док је из саобраћаја искључено 34 возача и 37 возила.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here