Tурска најављује рат са Грчком ако прошири територију у Егејском мору

0
634
Грчко проширење територијалних вода дуж морске границе према Турској сматраће се поводом за рат, рекао је у суботу турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

– Они (Грци) не смију проширити своје територијалне воде у Егејском мору на 12 миља – рекао је Чавушоглу, алудирајући на море које дијели двије медитеранске земље, наводи Хина.

– То би био повод за рат – рекао је Чавушоглу, позивајући се на декларацију турског парламента из 1995. године.

И  Турска и Грчка имају шест миља територијалног мора у Егејском мору, гдје се налази велики број грчких острва недалеко од турске обале. Те двије сусједне земље, чланице НАТО-а, споре се посљедњих дана око турских планова за истраживање подморја источног Средоземља, за које се вјерује да је богато нафтом и плином.

Турско упозорење услиједило је након што је грчки премијер Кирјакос Мисотакис прошле недјеље објавио да ће се грчке територијалне воде на западној страни која је окренута према Италији проширити са шест на 12 миља. Мисотакис је такође рекао да би Грчка могла проширити своје територијалне воде и на другим подручјима.

– Не тиче нас се ако проширују своје територијално море у Јонском мору … али наша позиција у вези са Егејским морем потпуно је јасна – рекао је Чавушоглу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here