Туристи не одустају од путовања

0
336
Да поскупљење и криза још нису пореметили планове становника свједоче у туристичким агенцијама широм Српске, гдје истичу да се готово нико до сада није одлучио да откаже путовања која су раније резервисали.

Иако су најпожељније дестинације оне ближе и далеко од сукоба у Украјини, туристички радници истичу да има заинтересованих и за она даља мјеста попуст Русије.

Директор агенције “Навагио травел” из Бањалуке Мирко Станковић рекао је за “Глас Српске” да су планирана три путовања у Русију и то у мају, јулу и августу.

– Нико нам до сада није отказао резервацију што се тиче путовања у Русију у мају – каже Станковић. Он увјерава да путници не би требало да брину, јер њихова безбједност неће бити угрожена.

– Иако смо по програму требали путовати преко Украјине промијенили смо план, тако да ћемо заобићи ту земљу. И вратићемо се преко Бјелорусије, тако да што се тиче безбједности она ће бити на истом нивоу као и прије – рекао је Станковић.

Ипак, шта ће се дешавати у будућности тешко је прогнозирати али су, како каже, поскупљења аранжмана извјесна с обзиром на драстични раст цијене горива.

– То утиче на цијену превоза тако да ће цијене аранжмана бити веће, за око 20 одсто – рекао је Станковић.

Да ће доћи до корекције цјеновника сматра и директор “Унис турса” из Бањалуке и члан Управног одбора Удружења угоститеља и хотелијера “Хорека” РС Зоран Прерадовић.

– Ова криза одразиће се на поскупљење горива, а онда се то одражава на цјелокупан туризам јер ће поскупјети превоз, групна путовања, хотели – рекао је Прерадовић и додаје да се грађани највише распитају за љетовање у комшилуку, односно у Хрватској и Црној Гори. С друге стране, ситуација у Украјини могла би утицати на пад цијена у љетовалиштима која су најпопуларнија међу Украјинцима и Русима, попут Египта и Турске.

– Уколико се смањи број туриста из тих земаља у Црној Гори очекује се да ће доћи до пада цијена у скупљим хотелима, али и у Египту гдје је била најезда Руса – рекао је Прерадовић. Упркос свему, како истиче, пред туристичким агенцијама у Српској јесте још једна неизвјесна сезона, а спас виде у ваучерима за путовања по Републици Српској за које се грађани свакодневно распитују.

Да клијената бар за сада не мањка кажу у бијељинској туристичкој агенцији “Хепи травел” .

– Протеклог викенда смо организовали путовање за Истанбул и Будимпешту, а подједнако одлази и млађа и старија популација. Једни су се већ вратили, а данас се враћају и други. Нико није имао проблема. Наредних викенда планирали смо још путовања, углавном у европске метрополе и за сада нико није отказао резервације – казала је Јелена Јосиповић из ове агенције.

Ипак, како каже, од када се распламсала ситуација у Украјини грађани се слабије распитују за далеке дестинације.

– Чекају да виде расплет ситуације, а што се тиче аранжмана за Црну Гору људи се свакодневно распитују – казала је Јосиповићева.

Авио-летови

Зоран Прерадовић каже да авио-карте још нису поскупјеле, али да се то очекује, те да се многи летови отказују.

– Летови за Франкфурт отказани су и са бањалучког аеродрома. Неће их бити послије 25. марта, али немамо информацију зашто – рекао је Прерадовић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here