Trnovo – Obilježen dan stradanja 124 srpskih civila

0
839
Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u spomen-kapeli u Trnovu i na spomen-obilježju na Rogoju danas je u organizaciji Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo obilježeno 26 godina od stradanja 124 civila tokom proteklog rata.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija izjavio je danas da je opština Trnovo, prema broju stanovništva koje je tada živjelo, druga opština po broju stradalih u Republici Srpskoj.

„U Trnovu su se dogodili strašni zločini počev od sela Ledići, a iz 11 sela je totalno iseljeno srpsko stanovništvo“, rekao je novinarima Timotija.

On je pozvao da se procesuiraju ratni zločinci odgovorni za stradanje stanovništva Trnova, naglašavajući da se trenutno vodi jedan postupak protiv Ede Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

„Osim tog zločina, ima i drugih. Ko je kriv za ubistvo Miluna Tešanovića od 18 mjeseci i starice od 95 godina. Kome su smetali ti ljudi? Na današnji dan prije 26 godina su bile najkrvavije borbe i ljudi su bježali preko Rogoja u Kalinovik i druge opštine“, rekao je Timotija.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 26 godina samo iz Trnova poginuo 21 civil i postojala je naredba da se uništi i popali sve srpsko.

„Na današnji dan mi je poginuo ujak. A otac mi je stradao na Treskavici“, rekao je Timotija, ukazujući i na loš položaj djece poginulih boraca jer se ne sprovode zakonska rješenja koja regulišu njihova prava.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, koji je bio ranjen na Rogoju kao borac Vojske Republike Srpske, istakao je da za narod ove lokalne zajednice 30. jula prije 26 godina prošao golgotu.

„Sudionik sam toga događaja i posljednji sam živi svjedok koji je prešao preko Rogoja. Svi koji su ostali iza mene su, nažalost, pobijeni. Najžalosnije je da niko do sada nije odgovarao za ovaj strašan zločin“, rekao je Gagović.

On smatra da srpske žrtve u pravosuđu BiH nemaju adekvatan tretman.

Rade Ivanović prisjetio se da su jake muslimanske snage napale 30. jula 1992. godine, razrušili sve srpske kuće i zapalili sve koje su zatekli.

„U junu i julu su 55 sela i zaselaka zapalile vojne snage tzv. Armije BiH i potpuno uništile Trnovo“, rekao je Ivanović.

Lider SDS-a Vukota Govedarica, koji je prisustvovao obilježavanju stradanja građana Trnova, izjavio je novinarima da je nažalost mnogo ovakvih stratišta u Republici Srpskoj.

„Srpski narod je u proteklom vijeku bio stradalnički, ginuo za slobodu, na svojoj zemlji i svojim ognjištima i narod koji je postradao za pravdu. Nema svetijeg zadatka od onog kada čovjek položi život za otadžbinu, posebno ako je riječ o civilima“, rekao je Govedarica.

On je istakao da je bol Republike Srpske veća zbog činjenice da su stradali žene, djeca, starci, te da se to nikada ne smije zaboraviti.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović izjavila je da narod Trnova i danas osjeća gorčinu jer je gotovo 10 odsto civilnog, ali i vojno sposobnog stanovništva te lokalne zajednice stradalo tokom proteklog rata.

„Sve je pokošeno i ostala je pustoš, krv i jeziva tišina, umrli grad. To je bio objektivni i surovi rat, a ono što se danas dešava je nevidljivi rat. Tada se nasrtalo na ljudske živote i vijekovna ognjišta, a danas se dešava da se zločinci zaklanjaju iza žrtve, a žrtve pokušava preobraziti u dželate“, istakla je Komlenovićeva.

Ona je dodala da za stradale stanovnike Trnova i okolnih sela sa kojima graniči opština Kalinovik pravde nema ni do danas.

Spomen-obilježje Rogoj podignuto je za 186 borca Vojske Republike Srpske iz Trnova, Kalinovika, Gacka i Bileće koji su stradali braneći stanovnike Trnova.

Јedinice Vojske Republike Srpske su 12. jula 1993. godine oslobodile Trnovo, gdje su zatekle samo zgarišta i ruševine, jer je 98 srpskih sela uništeno, kao i svi privredni objekti.

Oko 80 odsto stambenog i privrednog fonda bilo je porušeno.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here