Тривић: Упркос свим изазовима, успјешно завршена школска година

0
568

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је школска 2019/2020. година завршена успјешно, иако је била обиљежена изазовима другачијег вида извођења наставе, прилагођавањима и новинама, не лако савладивим у околностима озбиљне епидемиолошке ситуације.

– Наставници су исказали завидну спремност да се прилагоде свим захтјевима наставе на даљину, стимулишући интерактивност и квалитетну комуникацију са ученицима и родитељима – навела је Тривићева у честитки поводом завршетка школске године, те захвалила просвјетним радницима, ученицима и њиховим родитељима јер су успјешно одговорили захтјевима извођења наставе на даљину.

Она је додала да су искуства стечена током извођења наставе на даљину веома корисна у смислу увођења новина у васпитно-образовни процес који се очекује у Српској од сљедеће школске године.

– Вјерујемо да ће исказана креативност и интерактивност у овом процесу дати сасвим нови квалитет нашем образовном систему, као и да смо заједно закорачили у правцу стратешких и реформских захтјева унапређења васпитно-образовног процеса – поручила је Тривићева.

Она је додала да су у складу с тим припремљене и измјене закона о основном и средњем васпитању и образовању, као полазне мјере спровођења реформе образовања посредством које желе створити нову школу за ново доба, прилагодити је потребама ученика и учинити је подстицајним мјестом за развој и учење у којем се дјеца осјећају добро и сигурно.

Она је навела да ће нова школска година почети по иновираним наставним плановима и програмима који ће ученицима знатно олакшати стицање знања.

Тривићева је ученицима завршног разреда основне школе поручила да упишу жељена занимања, те да приликом одлучивања о упису у средњу школу размотре и дефицитарна занимања, у оквиру којих ће током школовања имати прилику да стекну релевантна практична знања, а која ће им обезбиједити и сигурно запослење по окончању школовања.

– Значајан подстицај за све њих је и стипендија коју им обезбјеђује Влада Републике Српске – истакла је Тривићева.

Она је ученицима пожелила успјешан наставак школовања, те професионални и лични успјех.

Настава у школској 2019/2020. години у основним школама завршава се данас, а у средњим најкасније у сриједу, 17. јуна.

Настава у школској 2020/2021. години почеће 1. септембра.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here