Тривић: Све институције укључене у заштиту здравља ученика и наставника

0
563

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да код неких родитеља сигурно постоји страх да шаљу дјецу у школу због ризика од заразе вирусом корона, те поручила да су све институције укључене у заштиту здравља ученика и наставника.

Тривићева је нагласила да је Министарство спремно да тражи најбоље рјешење и уколико буде бојкота наставе.

Она је напоменула да код појединих родитеља постоји стрепња да дијете шаљу у школу, иако ризик од заразе постоји и на другим јавним мјестима гдје дјеца свакодневно бораве, на игралиштима, у парковима и слично.

„Није спорно да дјеца похађају наставу на даљину, али сматрам да за тим неће бити потребе. За дјецу са хроничним болестима, као и за оне на болничком лијечењу биће обезбијеђена настава на даљину“, рекла је Тривићева за Глас Српске.

Она је подсјетила да је на јучерашњој сједници Влада донијела одлуку да ђаци 1. септембра сједу у школске клупе, али да су родитељи или старатељи дужни да сваки дан дјеци, пред полазак у школу, измјере тјелесну температуру, те да на основу тога одлуче да ли ће их слати у школу.

„Запослени у школама ће морати, пред улазак сваке групе ђака у школу, да дезинфикују комплетне просторије. У случају да се развију симптоми корона вируса код неког од ученика, у току одржавања наставе, о томе ће се одмах обавијестити родитељи, а ученик ће бити смјештен у изоловану просторију гдје ће сачекати родитеље“, објаснила је Тривићева.

Она је додала да ће школски час трајати максимално 30 минута, а у школама са већим бројем дјеце 20 минута.

Осим тога, навела је она, дјеца ће бити подијељена у групе од по 15 ђака, а између двије смјене биће минимална пауза од 15 минута, ради дезинфиковања школских клупа и просторија.

„Одмори ће трајати пет минута између сваког часа. Да се не би груписали у продавницама, препорука је да ђаци ужину носе од куће. Скраћени часови и настава у више група неће бити додатно оптерећење за просвјетне раднике, јер ће они и даље имати 40-очасовну радну седмицу“, рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, Министарство просвјете има организован план за извођење наставе на даљину у случају да се погорша епидемиолошка ситуација.

„Пратићемо ситуацију и на основу тога доносити одлуке. Страх од вируса корона је неизбјежан, али све институције Републике Српске укључене су у заштиту здравља ђака и наставника, због чега поручујемо родитељима да шаљу дјецу у школу и да заједничким снагама и одговорношћу смањимо ризик од заразе“, рекла је Тривићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here