Тривић: Похвала родољубљу Катарине Ристић

0
657

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић похвалила је родољубље средњошколке Катарине Ристић, Српкиње из Чикага, која је својим радом успјела издејствовати да се у уџбеницима промијени лажно писање о рату у БиХ.

– Катарина Ристић је својим примјером још једном потврдила да српска дијаспора има велики број талентованих младих људи који нису заборавили свој идентитет и своју историју – рекла је Тривићева Срни.

Тривићева је нагласила да Срби у иностранству имају велику могућност да учествују у ширењу историјске истине о српском народу и у повећавању његовог угледа у свијету.

– Подржавам и похваљујем српску дијаспору у ширењу свијести о историјским чињеницама које су посебно везане за ширење историјских истина и повећавање угледа српског народа у свијету – напоменула је Тривићева.

Да би се још више дао допринос очувању светосавског идентитета српске дијаспоре, Тривићева је истакла да ће Влада Српске у сарадњи са Србијом спроводити активности везане за ширење могућности у вези за изучавање националне групе предмета у иностранству.

Школски дистрикт Парк Риџ у Чикагу је након жалбе породице Ристић поријеклом из БиХ промијенио уџбеник историје у којем је раније било наведено да је Србија „извршила агресију на БиХ и да је предсједник Србије Слободан Милошевић „одговоран за геноцид у БиХ“, док је термин „геноцид“ сада замијењен појмом екстремно суров, насилан акт.

Катарина Ристић је рекла да је имала само 15 година када је добила задатак да напише семинарски рад о теми „Геноцид над Бошњацима деведесетих“, да је о рату у БиХ знала само оно што јој је испричао отац Ранко, а то је да им је у БиХ запаљено све, да јој је бака Ковиљка силована, па убијена у Возући 1993. године.

Од када су медији објавила да је Катарина промијенила школски програм лажне историје о рату у БиХ, она и њен отац непрекидно добијају пријетње смрћу од исламских организација и појединаца, пренио је Спутњик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here