Тривић: Не постоји потреба за смањењем броја наставног кадра

0
580
Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да тренутно не постоји потреба за смањењем броја наставног кадра у школама у Српској.

„У овом моменту немамо потпуне технолошке вишкове, који би подразумијевали да ти људи изгубе статус запослених“, рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Она је напоменула и да број ђака у новој школској години не одступа у великој мјери од оног који је био ове школске године.

Када је ријеч о ученицима бошњачке националности и изучавању језика, Тривићева је навела да ће учење језика у школама бити организовано онако како дефинишу Устав БиХ и Устав Републике Српске, а према којима су језици народа у БиХ српски, хрватски и језик бошњачког народа.

Тривић: У нову школску годину са новим могућностима и моделима наставе

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас у Бањалуци да је план да ђаци нову школаску годину почну у школским клупама, у складу са епидемиолошком ситуацијом, те са реновираним плановима и програмима, као и новим могућностима и моделима наставе у стимулативном окружењу.
Тривићева је навела да, с обзиром на ново вријеме у којем дјеца данас одрастају, интерактивност у самој настави подразумијева и увођење дигиталних уџбеника у учионице.

„Већ увелико припремамо и одређени број дио дигиталних уџбеника, који ће имати само примјену у учионици. То значи да за одређене предмете ученици неће морати када иду у школу носити уџбенике“, рекла је новинарима Тривићева, након састанка са предсједницима актива директора основних школа.

Она је напоменула да ће наставници бити обучени да, примјењујући интерактивне методе приступа настави, ученицима омогуће истраживања на самом часу, користећи нове технологије и да тако стичу додатна знања о датој теми.

Директор Републичког педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је да новим планом и програмом предвиђено да ученици прва три разреда сваки дан прије почетка наставе имају 15 минута физичких вјежби, те да то не значи да неће бити часова физичког васпитања.

„Осим тога, направили смо и програме за неке факултативне предмете, које ће ученици похађати у складу са својим склоностима, те програме за додатну наставу за оне који су талентовани и могу постићи више“, рекао је Дамјановић.

Он је напоменуо да ће од сљедеће школске године бити на снази и стандарди рада стручних сарадника, према којима ће они тачно знати који су њихови послови и задаци, како би окружење и рад у школама био што бољи и ефикаснији.

„Нарочито смо задовољни што ће већ од наредне школске године све школе имати електронске дневнике јер се показало да су школе које су имале ове дневнике уванредним околностима у претходнм периоду биле много ефикасније од оних које нису“, рекао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора Сарајевско-романијске регије Данијела Мрда истакла је значај интерактивног одвијања наставе и стимулативног окружења, те да ће школе распуст искористити да припреме што већи број учионица за модеран начин наставе.

„Циљ је да простор у којем ученици бораве изазива једну врсту емотивног растерећења, што ће им омогућити да на квалитенији и њима прилагођенији начин уче“, рекла је Мрда.

Она је навела да су ванредне околности изазване епидемијом вируса корона показале колико је важно да школе имају електронске дневнике, е-учионице, те могућност да дјеца могу онлајн приступити извођењу наставе на даљину, те размјену информација са својим наставницима.

„Када је ријеч о стимулативном окружењу, акценат је на амбијенту у којем ученици бораве и раде, као и боја у простору које утичу на њихово учење и размишљање, те им даје могућност да могу да устану и кружно функционишу кроз учионицу“, рекла је Мрда.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here