Тривић: Мјере Владе Српске помогле привреди

0
621

Мјере Владе Републике Српске које се односе на исплату најниже плате и уплату пореза и доприноса на плате радника фирми којима због епидемије вруса корона није био омогућен рад знатно су помогле привреди Српске с обзиром на то да је примјетно да готово и да није било отпуштања радника, оцијенио је предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић.
Тривић је истакао да је с једне стране то било мотивационо за послодавце, а с друге је на неки начин то била и финансијска помоћ.

„Према информацијама у посљедњих неколико дана, чак се и дио људи који су били отпуштени у овом периоду почео враћати на посао“, рекао је Тривић Срни.

Према његовим ријечима, у разговору са Владом Српске послодавци су рекли да је ово до сада сасвим довољна помоћ послодавцима, те додао да ће у наредном периоду, када се утврди како ће се завршити епидемија вируса корона и какве ће посљедице оставити, размишљати о евентуално неким другим мјерама, зависно од ситуације.

Говорећи о посљедицама које је епидемија вируса корона оставила на привреду Српске, Тривић је рекао да не постоји предузеће у Српској које није претрпјело неку штету.

„Неки су претрпјели штету одмах на почетку епидемије попут области угоститељства, туризма и саобраћаја, а неки у каснијем периоду. Има и дио производње која ће можда у септембру и октобру претрпјети штету у зависности од дјелатности и заустављања неких свјетских економских токова“, рекао је Тривић.

Он је навео да знатан дио привреде Српске ради смањеним капацитетом, од 60 до 80 одсто, те да су ријетки они који раде стоодстотно.

„Међутим, ситуација у Српској знатно зависи од ситуације у Европи и свијету и што се прије њихова привреда и тржишта пробуде и наша ће привреда профункционисати. Према томе, ми смо значајно везани за свјетска дешавања и то ће највише зависити и од повратка потрошње у свијету генерално“, рекао је Тривић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here