Трамп повећао број гласача међу женама и Латиноамериканцима

0
273
Доналд Трамп је на предсједничким изборима добио гласове 57 одсто бијелих мушкараца, што је пет процентних бодова мање него на прошлим изборима, док је за њега гласало 54 одсто бјелкиња, што су два процентна бода више него на гласању 2016. године.

 

Како показује анкета агенције „Едисон“, Трамп је повећао своју популарност код Латиноамериканаца, у односу на прошле изборе.

За Трампа је сада гласало 35 одсто Латиноамериканаца и 28 одсто Латиноамериканки.

Подршка му је порасла, у оба случаја, за три одсто.

Тако је Трамп у округу Запата, гдје Латиноамериканци чине око 85 одсто становништва, добио 52 одсто гласова, док је на претходним изборима у том округу Хилари Клинтон побиједила са 65 одсто гласова.

Трамповој побједи на Флориди допринијела је подршка Латиноамериканаца.

За Трампа је гласало и више Афроамериканаца него на прошлим изборима. Сада га је подржало 17 одсто Афроамериканаца, а на прошлим изборима 13 одсто.

За републиканског кандидата, према излазној анкети, на овим изборима гласало је седам одсто Афроамериканки, а на прошлим изборима само три одсто.

Прелиминарни подаци показују да 26 одсто укупног броја Трампових гласова чине гласови бирача који нису бијелци, што је највећи удио тог дијела становиштва у резултату републиканског предсједничког кандидата од 1960. године, преноси „Њујорк пост“.

У САД још нису познати резултати избора јер се пребројавају гласови у неколико савезних држава.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

4 × 3 =