Тeгелтија: Усвајањем буџета могао би бити формиран фонд помоћи

0
505
Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија поздравио је усвајање буџета БиХ, посебно јер би могао бити формиран фонд за помоћ онима који су претрпјели велику штету због епидемије вируса корона.

– БиХ се успјешно бори да сачува економију, животни стандард грађана и спаси радна мјеста колико се то може. Ми смо у озбиљној кризи која не погађа само БиХ, него цијели свијет -рекао је Тегелтија и додао да је у првом реду брига за здравствену заштиту друштва, а затим за економију и привреду.

Према његовим ријечима, постоји неколико модела како додијелити та средства.

– Гледаћемо да помогнемо и оним областима које су некако остале по страни у овим моментима, а такође се суочавају с кризом – медији, култура, спорт… Видјећемо колика ће та средства бити – рекао је Тегелтија за „Дневни аваз“.

Предсједавајући Савјета министара констатовао је да „сада сви они који су изговоре за неодржавање избора тражили у неусвајању буџета више немају ниједан аргумент због чега не би требало одржати изборе“.

– Као што сам и раније говорио, буџет БиХ нема проблема да планира 4.187.000 КМ за финансирање локалних избора, а све остало је на Централној изборној комисији – додао је Тегелтија.

Говорећи о видео-самиту Атлантског савјета из Вашингтона, на којем су учествовали и лидери земаља западног Балкана, Тегелтија је рекао да је то била добра прилика да се размијене мишљења о налажењу најбољих одговора на кризу проузроковану вирусом корона која је погодила не само БиХ и земље региона, већ и ЕУ и цијели свијет.

– Процјене међународних финансијских организација у вези са кризом проузрокованом пандемијом вирусом корона нису нимало оптимистичне и стално се мијењају с обзиром на то да је пандемија и даље у току и да је врло тешко процијенити до када ће трајати – истакао је Тегелтија.

Он је додао да је евидентно да је глобална економија успорена, у знатној мјери је отежан и смањен проток људи, робе, услуга и капитала, те да оваква ситуација захтијева од људи који су одговорни за економију својих земаља брзу и одлучну реакцију како би се опоравила привреда и вратила радна мјеста.

Према његовим ријечима, за БиХ и све земље западног Балкана веома је важно колико ће пандемија трајати у земљама ЕУ, јер су ЕУ и земље Западне Европе најважније тржиште БиХ и региона.

– Економске посљедице епидемије вируса корона трајаће неколико година и економски опоравак региона могућ је уз снажну и координисану регионалну сарадњу и економску интеграцију, те укључивањем у глобалне ланце вриједности с циљем прикључивања јединственом европском тржишту – рекао је Тегелтија.

Истичући да Савјет министара мора бити мјесто доношења одлука и на којем због политичких тема не смију бити блокирана питања од животног значаја за БиХ, Тегелтија је констатовао је разумљиво да, када је ријеч о именовању директора Обавјештајно-безбједносне агенције и Управе за индиректно опорезивање, постоји интересовање ко ће њима руководити убудуће с обзиром на важност тих институција.

– Мислим да ће преговори о именовању руководилаца у тим институцијама трајати дуже него за остале позиције – закључио је Тегелтија.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here