Тегелтија: Почетком јуна отварање граница са земљама у окружењу

0
603

Савјет министара требао би у четвртак да донесе одлуку о начину уласка пословних људи из иноистранства у БиХ. Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, гостујући у емисији Отворено речено Радија Републике Српске, рекао је да ће у наредних 10-ак дана са сусједним земљама бити дефинисан режим на граници, како би првог јуна, БиХ отворила границу са земљама у окружењу.

Тегелтија је најавио да ће Европска унија БиХ упутити макро-финансијску подршку од 250 милиона евра, као и да ће бити поједностављена процедура уласка пословних људи из иностранства, а да би од првог јуна било омогућено путовање наших грађана ка сусједним земљама. Поручује да ће и даље бити приоритет здравље.

– Нејасна ми је ситуација око блокаде средстава ММФ-а од 330 милиона евра које стоје на рачуну Централне банке БиХ. Неразјашњени су односи између хрватских и бошњачких чланова Савјета министара довели до блокаде тих средстава и не постоји никаква формална препрека да се та средства дозначе ентитетима – нагласио је Тегелтија.

У борби против корона вируса, Босни и Херцеговини од стране Европске Уније биће дозначена значајна средства.  За већ одобрених 80 милиона евра помоћи биће дефинисан модел расподјеле.

– Проблем миграната у БиХ много је озбиљнији него што су о томе у јавности говори. Ставови министарке Бисере Турковић, нису став Савјета министара већ њен лични. У БиХ не можемо се бавити људима који немају или не желе да покажу идентификациона документа и они су опасност по безбједност БиХ – истакао је Тегелтија.

Он је нагласио да ће опоравак БиХ зависити од стања у ЕУ и кад ће се ситуација по питању вируса корона смирити, али да је евидентно да предстоји пад потражње, али и инвестиција.

– Мјере Владе Републике Српске имале су за циљ помоћ привреди и грађанима – похвалио је Тегелтија рад Републичких органа Српске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here