Тегелтија: Одлука о привременом финансирању до усвајања буџета

0
510

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да је најважније на данашњој сједници било усвајање одлуке о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза БиХ за период јул-септембар ове године којом се за ове потребе одобрава 241.500.000 КМ.

– Парламент још не засједа, тако да желимо да имамо одлуку о привременом финансирању прије истека другог квартала, вјерујући да ће буџет бити усвојен врло брзо на Дому народа и на Представничком дому и онда неће бити потребна дужа примјена, можда од неких 15 дана – рекао је Тегелтија новинарима у Сарајеву.

Он је констатовао да је са данашње сједнице скинуто пет-шест тачака дневног реда.

Према његовим ријечима, са неколико посљедњих сједница Савјета министара са дневног реда се повлаче тачке које се односе на именовања, и то на захтјев министрарке иностраних послова Бисере Турковић, па је тако било и овај пут.

– Тачке о именовањима повучене су са дневног реда. То није никакво изненађење – додао је Тегелтија.

Када је ријеч о именовањима, Тегелтија је навео да се на дневни ред сједница Савјета министара стављају оне тачке дневног реда за које су завршене конкурсне процедуре.

– Очекујем да би у току ове седмице требало да буде постигнут договор и још неки детаљи преговора политичких партија које чине већину у Савјету министара и да би то требало бити завршено – каже Тегелтија.

Он је рекао да је било планирано и неколико тачака у вези са Стратегијом за процесуирање предмета ратних злочина које су већ неколико пута биле на дневном реду, али су на захтјева Турковићеве повучене са данашње сједнице.

– Кључно питање коалиционих партнера јесте кадровска политика о којој још нема потпуне сагласности. Питање које се дуго повлачи јесте Стратегија процесуирања ратних злочина и један број тачака дневног реда које су управо у вези са том стратегијом. У овом тренутку су консултације о Стратегији и мислим да ћемо сва друга питања у вези са тим завршити онда када усвојимо Стратегију – истакао је Тегелтија.

Он је додао да су неке тачке повучене на захтјев представника хрватског народа који су тражили да се на наредној сједници Савјет министара изјашњава о тим тачкама.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here