Тегелтија: Најсигурнији канал за набавку вакцина је ЕУ

0
355

У 2021. години морамо да радимо више, да будемо одговорнији, морамо извршавати своје обавезе са мало више снаге и одговорности него што смо то радили у претходном периоду, рекао је у интервјуу за Независне Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ.

– Да би у Босни и Херцеговини било боље у овој години морамо прво ријешити проблем ковида, што значи да морамо помоћи здравственом сектору, а послије тога биће неопходно пронаћи начин да се помогне реалном сектору – истакао је Тегелтија.

На питање да ли ће Нова година бити тежа од оне која је иза нас и да ли постоји план који ће на неки начин мало олакшати привредницима, Тегелтија је навео да тежа од 2020. тешко може да се деси када су у питању и грађани и привреда.

– Велики број људи је умро и оболио. Милиони радних мјеста су нестали и питање је да ли ће се икада та радна мјеста више вратити. У том амбијенту живјела је и БиХ. Позиција и грађана и привреде у БиХ биће боља у 2021. години него што је била лани. У 2020. ушли смо с јако добрим макроекономским показатељима, с добрим прогнозама за привреду у БиХ и из тога су произлазила сва наша очекивања – истакао је Тегелтија.

Додао је да се сада све то срушило и да смо из позитивне стопе привредног раста прешли у негативну и 2021. треба да буде година опоравка.

– Први и основни услов за то је стављање вируса под контролу. Свјетло на крају тунела, како су то и рекли, јесте вакцина. Процес вакцинације је започео и очекујемо да би до љета требало да буде стављен под контролу. Послије тога ће то све бити лакше за реални сектор. Мање ће бити болесних, моћи ћемо комуницирати с купцима, моћи ће наши заинтересовани купци и инвеститори доћи у БиХ, али то је оно што требамо до љета 2021. године – сматра Тегелтија.

Оно што је сасвим сигурно је да ће прије тога ентитети чија је то заиста надлежност морати да помажу одређеним секторима привреде у БиХ који су и даље под снажним притиском короне и мјера које се предузимају за борбу против ње.

– Нпр. туризам, угоститељство и неке сличне дјелатности заиста ће претрпјети велике губитке умјесто да у овим мјесецима и пред Нову годину остварују екстра зараду, они ће вјероватно бити у веома тешкој ситуацији. Због тога ће у првих неколико мјесеци године која је пред нама и даље бити потребна подршка реалном сектору кроз директне интервенције – истакао је он.

Наводи даје у другој половини 2021. реално очекивати да привреда ухвати замах и да почне да креира позитивне резултате.

– Мислим да ћемо на крају 2021. имати позитивна кретања када су у питању макроекономски показатељи, а сигурно је да то неће бити довољно да бисмо достигли ниво 2019. године, али у суштини битни су трендови у којима се налазимо и да из негативних крећемо у позитивне. Наравно, постављају се питања, а то је оно што привреда увијек очекује, да ли смо могли и можда требали да у овом тренутку смањимо парафискалне намете, јер то су стални захтјеви привреде, да ли смо могли унаприједити образовни систем, из којег ће нам млади људи излазити боље оспособљени за своја радна мјеста – сматра Тегелтија.

Ентитети су већ издвојили новац за набавку првог контингента вакцина. На питање да ли ће то бити довољно за грађане БиХ, Тегелтија истиче да је обезбијеђено средстава за 20 посто популације.

– То су најугроженије категорије у друштву које треба прве да буду вакцинисане. Наравно, ми ћемо наставити с процесом набавке вакцина до укупног броја који је потребан да се људи вакцинишу, говорим о оним вакцинама које ћемо набавити и које ће за грађане БиХ бити бесплатне. Процјена је да између 50 и 60 одсто становништва треба да се вакцинише како би се та пошаст која нас мучи ставила под контролу – нагласио је Тегелтија.

Нагласио је да ће грађани БиХ добити вакцине које буду добили и други грађани у ЕУ.

– Бираћемо најсигурније канале набавке, а ми мислимо да је то у сарадњи с ЕУ. Тако ће грађани БиХ вакцину добити у роковима који су планирани и за грађане ЕУ – рекао је Тегелтија.

Очекује прве вакцине до краја првог квартала и то су оне прве процјене.

– Уколико се заиста деси да у првом кварталу добијемо већи број вакцина, то ће за нас бити прихватљив рок – рекао је Тегелтија.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here