Тегелтија: До краја јануара прве дозе вакцина

0
366

Предсједаваjући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Сарајеву да се прве вакцине против вируса корона у БиХ очекују до краја јануара.

Одговарајући на посланичко питање Зукана Хелеза гдје се налази БиХ када је ријеч о вакцинацији против вируса корона, Тегелтија је на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подсјетио да је пандемија овог вируса глобално питање и да се БиХ одмах ангажовала да буде дио глобалног процеса, прије свега, сарадње са ЕУ у вези са набавком лијекова, опреме, размјене искустава у вези са лијечењем, а сада и набавке вакцине.

– Најаве су биле да ће се почетком године појавити вакцина, а да ће становништво у цијелом свијету у првој половини ове године у највећој мјери бити вакцинисано, прије свега приоритетне групе – рекао је Тегелтија,

Према његовим ријечима, БиХ је у складу са тим приступила такозваном глобалном систему набавке вакцине „Ковакс“.

– У септембру 2020. године потписали смо тај уговор, којем је приступило још 186 земаља, наручили 1.232.000 вакцина и уплатили аванс од 1.970.000 долара – прецизирао је Тегелтија, додавши да су то само прве наруџбе вакцина.

Он је навео да су преостали дио средстава до укупног износа за наручене вакцине од 12.997.000 доларао платили ентитети и Брчко дистрикт, а да је Савјет министара обезбиједио два милиона КМ за техничку подршку, односно за транспорт, складиштење и доставу вакцина институцијама које ће вршити вакцинацију.

Према његовим ријечима, наручене су вакцине које које су прве регистроване и за које је одобрена употреба, а програм вакцинације дефинисала су ресорна министарства Републике Српске и Федерације БиХ, односно одјељење Брчко дистрикта.

Он је додао да је поред „Ковакс“ механизма кроз ЕУ механизам договорена набавка 882 хиљаде доза вакцина, а ријеч је о двије вакцине одобрене у ЕУ.

Предсједавајући Савјета министара подсјетио је да се набавка вакцина договара између надлежних ентитетских министарстава и Брчко дистрикта.

Тегелтија је прецизирао да цијена наручених вакцина износи у нивоу од 10 долара и да ће вјероватно и цијена наредних наручених вакцина бити у том распону.

Предсједавајући Савјета министара је рекао да се знају приоритетне групе које ће бити вакцинисане, а то су здравствени радници, помоћни радници у здравсту, лица старија од 65 година са хробничним болестима и особе смјештене у установама за бригу о старима.

– Сигуран сам да ће БиХ заједно са својим партнерима и кроз систем Ковакс и механизам ЕУ благовремено кад и друге земље набавити вакцину – рекао је Тегелтија и додао да ће за све приоритетне групе бити омогућена бесплатна вакцинација против вируса корона.

Хелез је нагласио да је задовољан веома исцрпним одоговором, те да се увјерио да је стање боље од онога како то медији представљају.

Он је додао да је након охрабрујућег одговора Тегелтије мирнији с обзиром на то да пандемија не јењава и да је вакцинација један од начина да се спријечи њено ширење

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here