Тегелтија: БиХ није потребна никаква агенција за мигранте

0
417
 Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да нема никакве потребе да се у БиХ формира нова агенција која би се бавила питањем илегалних миграната, јер има довољано оних које треба да се баве тим питањем.
Тегелтија је нагласио да би формирање неке нове агенције значило само нову администрацију и трошкове без икаквих ефеката.“Сматрам да БиХ има превише агенција и да смо слиједили неке друге земље формирајући агенције. Сматрам да распоредом и задужењем оних постојећих могу да се обављају сви послови, па и они који су везани за мигранте“, рекао је Тегелтија новинарима.

Нацрт закона о буджету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину повучен је са данашње сједнице Савјета министара због спријечености министра финансија Вјекослава Беванде да присуствује, изјавио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Тегелтија је на конференцији за новинаре најавио да ће ова тачка бити на дневном реду наредне сједнице, која би требала да буде одржана у понедјељак, 8. фебруара.

Према његовим ријечима, одлука о заштитним мјерама за одговарајуће пољопривредне производе није могла бити на данашњој сједници јер нису прикупљена сва потребна мишљења да би се неки материјал нашао на дневном реду, а због актулености ова тачка ће бити разматрана на наредној сједници.

Он је рекао да је Нацрт закона о парничном поступку и јавним набавкама добио подршку и да је упућен у парламентарну процедуру.

Тегелтија је рекао да Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама није добио подршку у Савјету минситара и иде у други круг гласања.

„У дијелу закона који говори о јавним набавка постоји једна нова област – о инспекцијском надзору за коју смо сви упозоравали да је то једна материја коју не може добити Агенција за јавне набавке БиХ, имајући у виду њено садашње мјесто и улогу“, истакао је Тегелтија.

Он је напоменуо да је такав став Министарства правде који је у свом мишљењу у вези са овим законом назначио да није могуће да агенција добије та овлаштења.

„Био је приједлог једног амандмана да се искључи само дио који говори о инспекцијском надзору, а да се закон упути у процедуру, али тај амандман није добио подршку министара из реда бошњачког народа. Послије тога, када смо гласали о том закону, за њега нису гласали министри из реда спрског и хрватског народа“, рекао је Тегелтија.

Он је изразио наду да ће предлагачи у другом кругу успјети да схвате да Агенција за јавне набавке не може имати нова овлаштења инспекцијског надзора, поред оних које тренутно има, са јасним ставом да овај закон не рјешава најважније проблеме у систему јавних набавки.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here