Тачи и Краснићи пред Специјалним судом у Хагу

0
427

Некадашњи вођа терористичке ОВК Хашим Тачи и бивши припадник главног штаба ОВК-а Јакуп Краснићи, данас ће се први пут појавити пред Специјалним судом за ратне злочине ОВК у Хагу.

Тачи је ухапшен 5. новембра и пребачен у притворски објекат Специјализованих вијећа у Хагу. Претходно је поднио оставку на функцију предсједника самопорглашеног Косова.

Прво Тачијево приступање суду биће одржано на јавној сједници на којој ће судија за претходни поступак провјерити да ли су испоштована права оптуженог, појаснили су из Суда и додали да ће суђење бити могуће пратити онлајн.

Краснићи је ухапшен 4. новембра у Приштини, а затим пребачен у притворски објекат Специјализованих вијећа у Хагу.

Тужилаштво Специјалног суда у Хагу терети бившег политичког лидера терористичке ОВК Хашима Тачија и његове некадашње блиске сараднике Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија да су починили ратне злочине незаконитог или произвољног хапшења и лишавања слободе, суровог поступања, мучења и убиства.

Оптужница их терети да су злочине против човјечности као што су затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство, присилни нестанци лица и прогони, вршили од марта 1998. до септембра 1999. године.

У оптужници је наведено да су припадници терористичке ОВК на неколико локација широм Косова, као и у Куксу и Цахану у сјеверној Албанији извршили кривична дјела из оптужнице над стотинама цивила и лица која нису учествовала у непријатељствима.

– Жртве су лица за која се подозријевало да не подржавају ОВК и касније привремену владу Косова и то Срби, Роми и Ашкалије, католици, цивили за које се вјеровало да сарађују са српским властима или да комуницирају са Србима, Албанци који су подржавали Демократски савез Косова или били повезани са том странком, као и са другим странкама за које се сматрало да су против ОВК, Албанци који се нису придружили ОВК или нису подржавали ОВК, и лица која су на основу свог тренутног или бившег запослења важили за противнике ОВК – наведено је у оптужници.

Потврђена оптужница наводи да су Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи индивидуално кривично одговорни по разним облицима кривичне одговорности за кривична дјела из оптужнице која су извршена у контексту оружаног сукоба немеђународног карактера на Косову и која су чинила дио раширеног и систематског напада на лица за која се сматрало да су противници терористичке ОВК.

Судија за претходни поступак специјализованих вијећа Косова потврдио је оптужницу против Тачија, Весељија, Сељимија, Краснићија 26. октобра, а у складу са правилом 88 (2) Правилника о поступку и доказима пред Специјализованим вијећима Косова није у том тренутку објелодањена.

– Сада је објављена редигована верзија потврђене оптужници – саопштено је из Специјализованог суда за Косово из Хага.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here