„Свијет је на ивици хладног рата“

0
618

Кина и САД су на ивици „новог хладног рата“ упозорио је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

Он је изразио жаљење због обнове тензија са Вашингтоном око епидемије вируса корона.

Први обољели од новог вируса пријављени су крајем прошле године у кинеском граду Вухану а од тада се вирус проширио на цијелу планету и од њега је умрло око 340.000 људи.

Предсједник САД Доналд Трамп посљедњих недјеља редовно оптужује кинеске власти да су касниле да пренесу пресудне податке о озбиљности вируса чије ширење је по њему могло да се заустави.

– Поред пустошења изазваног новим вирусом корона политички вирус се шири у САД. Тај политички вирус користи сваку прилику да нападне и оклевета Кину – рекао је новинарима шеф кинеске дипломатије не наводећи име америчког предсједника.

Напетости између Пекинга и Вашингтона већ су високе посљедње двије године због трговинског рата који је покренуо Трамп, и у коме две земље једна другој узајамно уводе додатне царине на увезену робу што тешко погађа међународну трговину.

Пандемија је повећала тензије између те двије свјетске силе до нових врхунаца.

– Неке америчке политичке снаге узимају за таоца односе између Кине и САД и гурају двије земље на ивицу новог хладног рата – са кризом коронавируса рекао је Ванг Ји.

Трамп је поменуо могућност да ће тражити од Пекинга да плати више милијарди долара одштете због штете нанесене пандемијом, и САД траже међународну истрагу о поријеклу вируса.

Ванг је рекао да је Кина „спремна“ на међународну сарадњу да се идентификује извор новог коронавируса, додајући да таква сарадња треба да буде лишена било каквих политичких мијешања.

У понедјељак је кинески предсједник Си Ђинпинг рекао да подржава да се изврши „свеобухватна процјена“ свјетског одговора на нови коронавирус када епидемија буде искоријењена. У видео поруци упућеној годишњој скупштини Свјетске здравствене организације Си Ђинпинг је одбацио сваки пропуст његове земље у управљању епидемијом дајући уверавања да је Кина увијек била транспарентна и одговорна о том питању.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here