Свјетска банка апелује да се не праве залихе, купци „непослушни“

0
229

Из Светске банке поручују купцима да не праве залихе намирница, упркос променама до којих на тржишту долази због рата у Украјини и санкција уведених Русији. Међутим, више цене горива и страх од несташице уљарица пуни резервоаре аутомобила и празни рафове широм Европе. Добра вест је да су светске енергетске берзе у паду: на Лондонској берзи барел сирове нафте типа брент склизнуо је на сто долара, док је цена америчке лаке нафте пала на 97 долара.

Директор Светске банке Дејвид Малпас поручио је јуче људима и компанијама да не гомилају храну и гориво, упркос расту цена до којег је дошло од почетка рата у Украјини и санкција које су уведене Русији.

Права ствар у оваквим околностима је да не идете напоље и купујете додатне залихе бензина, већ да схватите да је свет динамична глобална економија и да ће одговорити на прави начин. Биће довољно свега“, поручио је директор Светске банке.

Међутим, више цене горива, и страх од несташице уљарица пуни резервоаре аутомобила и празни рафове продавница.

Аутобуски превозници у Аустрији упозоравају да због високе цене дизела прети опасност од обуставе јавног линијског саобраћаја, као и превоза ђака – додатни дневни трошкови за 4.500 линијских аутобуса и 4.000 минибуса износе око 600.000 евра.

Висока цена горива на бензинским пумпама, која је прошле недеље била изнад 2,5 евра, а на појединим местима и више од три евра по литру, утицала је на смањење саобраћаја у Бечу: изузев у јутарњем и послеподневном шпицу, готово да нема застоја у улицама у којима је доскоро увек владала гужва.

Због рата у Украјини и изостанка испорука из Русије, у Аустрији би могла настати и криза недостатка ђубрива, што би довело до мањег приноса у пољопривреди, упозоравају експерти.

Цене горива у Црној Гори од поноћи су уз поскупљења од 16 до 29 центи, достигле историјски максимум. Поскупљење услуга најављују аутобуски превозници, а исто разматрају и такси удружења.

Хрватска влада је донела одлуку којом фиксира маржу трговаца нафтних деривата и привремено смањује таксе на дизел и бензин. Међутим, до поскупљења је дошло: Основни бензин „евросупер 95“ од данас се на већини бензинских пумпи у Хрватској продаје по 13 куна што је 82 липе скупље него јуче, а основни „евродизел“ поскупео је за 1,40 куна. Однос куне према евру је 7,57 према 1.

Повећање цене керозина могло би да доведе и до поскупљења цена авионских карата, јер је удео цене горива у цени авионске карте 20 до 40 одсто. Агенти препоручују путницима да зато карте за далеке дестинације купе унапред.

Руски премијер Mихаил Мишустин потписао је синоћ декрет којим се забрањује извоз житарица у Евроазијску економску унију до 30. јуна и извоз шећера ван те уније до 31. августа. Забрана извоза житарица се односи на пшеницу, раж, јечам, кукуруз.

Украјина са 51 одсто и Русија са 27 одсто су најважније извознице сунцокретовог уља у свету.

Немци су забринути због могуће несташице сунцокретовог уља, јер су велике количине увозили из Украјине, која због рата више не врши испоруке.

Удружење индустрије за прераду уља Немачке каже да имају залихе за још неколико недеља, али и поручује да потрошачи могу користити и друга јестива уља, где неће бити несташице.

Шпанци су последњих неколико дана почели да праве залихе брашна и сунцокретовог уља, па су рафови у многим супермаркетима празни. Због тога су поједине продавнице ограничиле продају сунцокретовог уља на пет литара по особи.

Залихе се праве и у региону. У бугарском граду Бургасу један 77-годишњак је чак преминуо чекајући у реду да купи јестиво уље. Ред за уље био је дугачак 500-600 метара, а слична ситуација била је и у другим градовима Бугарске.

Када је реч о Србији, стручњаци кажу да је контролисани извоз у овом тренутку најбоља мера, јер се штите потребе домаћег становништва, али и чувају традиционални купци. Пшенице, кукуруза, уља, брашна Србија има довољно, па ће хлебно зрно ускоро кренути пут Албаније.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here