Сваки десети испитаник мисли да је Америка ратовала против Руса у Другом свјетском рату

0
593

Сваки десети анкетирани Американац мисли да су се САД у Другом свјетском рату бориле против Русије.

У анкети спроведној у САД поводом обиљежавања 75 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, 11 одсто испитаника одговорило је да је Русија била противник САД, преноси „Спутњик“.

На питање који празник се обиљежава 8, односно 9. маја /први и други њемачки потпис капитулације/, највећи број испитаника /42 одсто/ одговорио је да не зна, док је 31 одсто учесника у истраживању навео да се тада прославља Дан побједе у Европи.

Десет одсто анкетираних сматра да се тог дана обиљежава крај Другог свјетског рата, док је мањи број испитаника изјавио да се 8. маја обиљежава Дан сјећања или Дан независности.

Према резултатима истраживања, на питање са којом земљом је ратовала Америка током Другог свјетског рата, 77 одсто анкетираних Американаца одговорило је да је ријеч о Њемачкој, док је нешто мање навело Јапан.

Пет одсто анкетираних вјерује да је Америка ратовала са Кином.

Анкета показује да је за термин Холокауст чуло 86 одсто Американаца, од којих 63 одсто зна да Холокауст означава геноцид над Јеврејима током Другог свјетског рата, док десет одсто вјерује да се означава геноцид почињен над становништвом без помињања нациста или Јевреја.

Шест одсто анкетираних сматра да је ријеч о масовном нацистичком истребљењу народа у Другом свјетском рату, без помињања Јевреја.

Истраживање за „Спутњик“ спровела је француска агенција „Ифоп“, а испитивање је обављено од 25. до 28. маја.

У истраживању су учествовала 1.004 пунољетна становника САД.

Ове године се у свијету обиљежава 75 година од побједе над фашизмом и капитулације нацистичке Њемачке.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here