Сутра на Јахорини прва међународна трка „Termag MTB Bike Marathon“

0
487

Сутра ће на Јахорини по први пут бити одржана међународна бициклистичка трка  „Termag MTB Bike Marathon“, на којој ће учествовати око 200 такмичара из пет земаља свијета, а амбасадор трке биће четвероструки олимпијац Иван Стевић.

Према ријечима организатора, трку чине двије стазе: од 25 и 43 километра, а учесници ће брдским бициклима прећи обронке олимпијске љепотице.

„Циљ нам је да Јахорину представимо на један сасвим нови, атрактиван начин, јер ће сви учесници моћи да уживају у њеним прелијепим пејзажима, гдје се стазе протежу дуж Јахорине и Равне планине. Трка је ревијалног карактера и могу се пријавити и рекреативци и они који се на мало озбиљнијем нивоу баве бициклизмом, а жеља нам је да Јахорину промовишемо као цикло дестинацију. Такође, циљ је да се и локално становништво афирмише и узме учешћа у овим догађајима, како у организацији, тако и као такмичари. Управо из ових разлога имамо и подршку општине Пале, Туристичке организације `Јахорина` и Туристичке организације општине Пале“, рекао је директор маркетинга хотела “Термаг“ Немања Вучетић.

Директор трке Милан Ђапић истакао је да је задовољан одзивом и заинтересованошћу учесника, те додао да ће стазе овога маратона повезати три значајна ски-центра на територији општине Пале: нордисјки ски – центар „Дворишта“, ски – центар „Равна планина“ и ски – центар „Јахорина“.

„Водили смо рачуна о томе да се стазе протежу најљепшим предјелима ски-центара и сигурно ће рекреативци, али и остали који буду тежили ка бољем резултату, имати шта да виде. Нису само такмичарски и спортски мотиви у питању, већ смо водили рачуна да обезбиједимо и адекватне фит зоне и зоне за одмор током учешћа учесника на маратону, које могу да користе сви учесници. Након маратона, биће одржан афтер парти, од 12.00 часова, на коме ћемо прогласити побједнике“, рекао је Ђапић.

Амбасадор трке, четвероструки олимпијац и најбољи србијански бициклиста Иван Стевић, рекао је да Јахорина пружа одличне услове за бициклизам и љетни туризам, којима се мало планина у региону може похвалити.

„За Јахорину и Пале вежу ме лепа сећања јер сам 2011. године победио на `Трци кроз Србију` која је страртовала овде и тај дио је био одлучујући. Надам се да ћемо овим пројектима трка показати све лепоте, како Јахорине, тако и окружења. Захвалио бих свима који подржавају трке у ово тешко време и труде се да учесницима пруже најбољи могући ужитак. Мислим да ће сви који дођу на Јахорину, увек се враћати овој планини“, додао је Стевић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је задовољство због организације бициклистичке трке, те истакао да ће општина увијек подржавати и развијати спорт у Палама.

„Потпуно подржавам трку зато што ће ту бити укључено и доста рекреативаца. Ми ћемо након овог такмичења извући одређене поуке, видјети шта се може додатно урадити и поправити, те радити на унапређењу свега овога. Жеља Паљана и мене, као начелника, јесте да ово постане дио традиције“, додао је Југовић.

Организацију „Termag MTB Bike Marathon“ подржале су туристичке организације општине Пале и града Источно Сарајево, истичући да ће ова трка пружити подстријек развоју туризма, те допринијети промоцији Јахорине као све популарније дестинације цикло туризма.

Овај међународни бициклистички маратон почеће у 10.00 часова, а генерални спонзори су : Дрина осигурање, Беко, Петрол БиХ и Проинтер.

Организатори су припремили богате робне награде за све учеснике: стартни пакет износи 40.00 КМ и обухвата 50 одсто попуста за учеснике трке, као и особу у пратњи у хотелу „Термаг“, гдје је за дјецу до 12 година гратис боравак у хотелу, а припремљени су и бициклистички дресови, руксаци, ручак и окрепне станице.

Овом трком не завршава бициклистичка сезона на Јахорини, јер ће већ у октобру на Јахорини бити одржана и друмска бициклистичка трка, под називом „Double Jahorina“, са етапом дужине 100 миља (160 километара), а возиће се са Јахорине, као страта, преко Подграба, Пала, ту се пење на Јахорину и спушта у Пале, те опет из правца Подграба пење на Јахорину, због чега потиче назив трке, јер се такмичари успињу према Јахорини са двије различите стране.

Организатори истичу да ће обје трке бити одржане уз максимално поштивање препоручених мјера заштите од ширења вируса корона.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here