Суд одбацио жалбе Града Источно Сарајево – Паљани имају своју туристичку организацију

0
309

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву донио је одлуку о упису у судски регистар и рјешење о регистрацији општинске Туристичке организације, те одбацио жалбу града Источно Сарајево и Туристичке организације „Јахорина“ који се нису сагласили са том намјером, рекао је данас начелник општине Пале Бошко Југовић.
Југовић је подсјетио да је на сједници Скупштине општине Пале 30. маја донесена одлука о оснивању општинске Туристичке организације ради промоције туристичких производа, подстицања и развијања свијести о значају туризма.

„Услиједила је жалба Туристичке организације `Јахорина` и града Источно Сарајево Окружном привредном суду у Источном Сарајеву и предмет је враћен првостепеном органу на поновно одлучивање због одређених недостатака. Окружни привредни суд је 20. новембра поново донио одлуку о упису у судски регистар и рјешење о регистарцији паљанске туристичке организације“, рекао је Југовић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, од овог тренутка могу рећи да Туристичка организација Пале постоји и да је из буџета општине ребалансом издвојено 50.000 КМ за њен рад, те да је њена обавеза да сва средства приспјела од боравишних такси улаже у туристичке потенцијале и промоцију.

„Општина Пале је у одређеном тренутку дала могућност да се формира Туристичка организација града Источно Сарајево, али се није одрекла својих права да исто тако његује туризам и извлачи одређене бенефите, посебно због Јахорине која се 90 одсто налази на подручју ове локалне заједнице“, нагласио је Југовић и напоменуо да постоје туристичке организације општина Трново и Соколац.

Југовић је позвао градску Туристичку организацију „Јахорина“ да одрже састанак како би заједничким координисаним радом промовисали туристичке потенцијале општина, града и цијеле Републике Српске.

Вршилац дужности директора Туристичке организације општине Пале Драган Јакић рекао је да је данашња конференција за новинаре одржана због појединих медијских навода о нелегитимности и нелегалности постојања ове туристичке организације.

Он је указао да град и градска Туристичка организација ни у једном моменту нису покренули спор о постојању туристичких организација Трново и Соколац које раде од 2009, односно 2011. године, те упитао због чега је била спорна Туристичка организација општине Пале.

Према његовим ријечима, добијене су додатне сагласности и мишљења од Министарства трговине и туризма и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске који не оспоравају оснивање туристичке организације, него постичу општине да иду у том правцу.

„Општина Пале препознала је туризам као развојну шансу након убрзаног развоја Јахорине као највећег туристичког потенцијала ове општине и улагања Владе Републике Српске, Олимпијског центра `Јахорина` и приватног сектора, како на планини, тако и на цијелом подручју Пала“, рекао је Јакић.

Он је навео да је покренута иницијатива о изради стратегије плана и промоције развоја туризма, као и за покретање манифестације „Сњежна чаролија“ која ће бити у оквиру паљанске зиме од 26. децембра до 26. јануара.

Према његовим ријечима, покретањем те манифестација биће формиран зимски град са клизалиштем и кућицама са освјетљењем, а приход од наплаћивања клизаљки ићи ће у хуманитарне сврхе.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

1 − 1 =