Створени услови да према Српској почне изградња крака Турског тока

0
619

Ускоро би могла да почне реализација једног од најважнијих инфрастуктруних и енергетских пројеката у Српској – изградње крака гасовода Турски ток кроз Републику Српску.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик рекао је да за то постоје сви услови. Више детаља биће познато након Економског форума у Санкт Петербургу почетком јуна.

Радови на изградњи гасовода Турски ток кроз Србију већ су почели, а планиран је и један крак кроз Републику Српску, од Бијељине до Новог Града. То ће бити и једна од главних тема разговора делегације Републике Српске са представницима Газпрома, током економског форума у Санкт Петербургу. Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, каже да не би требало да буде проблема приликом реализације пројекта.

– Мислим да су створени сви услови да се то учини и да се на тај начин ријеши важно питање снадбијевања гаса овог краја, цијела Република Српска, од Бијељине, Приједора и до Новог Града, свугдје тамо гдје буде требало – каже Додик.

У Државном предузећу Гас-Рес кажу да је план за трасу будућег гасовода већ направљен у оквиру припрема за изградњу гасовода Јужни ток, који није реализован. Предстоји само неколико модификација, кажу у овом предузећу.

– Република Српска је у претходном периоду урадила идејно рјешење, поставила трасу од Бијељине до Новог Града, са одређеним одвајањима за веће индустријске центре и потрошаче – истакао је Љубо Гламочић, в.д. директора предузећа „Гас-Рес“.

Траса кроз Републику Српску биће дуга од 320 до 350 километара, капацитета око милијарду кубних метара гаса. Изградња би коштала између 120 и 150 милиона евра.

– Он јесте скуп, али је Република Српска одлучила да га реализује. Јако је значајно да ће се, на високом и политичком и привредном ниву, у наредном периоду одвијати ова активност. Ми то радимо са Владом Србије, кроз енергетски комитет којег смо основали прије неколико година – напоменуо је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства.

Гасовод кроз Републику Српску планиран је и Стратегијом развоја енергетике до 2035. године, истиче ресорни министар. Осим што ће Српској обезбиједити енергетску стабилност, пројекат изградње гасовода привући ће, каже, нове инвеститоре и бити замајац даљег економског развоја.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here