Студенти обиљежили годишњицу упокојења др Лазића

0
259

Представници Уније студената Републике Српске и Омладинског студентског парламента Студентског центра „Пале“, синоћ су се окупили испред ЈУ Студентски центар „Пале“ како би одали почаст и упалили свијеће др Миодрагу Лазићу поводом прве годишњице његове смрти.

Предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић рекао је  да студенти на овај начин желе да одају признање др Лазићу за све оно што је урадио за српски народ у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату.

„То није мала ствар. У најгорим тренуцима за српски род, спасавао је животе многих. Стога, ми, студенти, желимо да поручимо да гдје год живи српски народ, живјеће и сјећање на доктора Миодрага Лазића. Биће заувијек у нашим срцима“, истакао је Слијепчевић.

Предсједник Омладинског студентског парламента Студентског центра „Пале“ Момчило Арбиња нагласио је да студенти желе да се никада не заборави шта је др Лазић урадио за Србе са ових простора, али и шире.

„Био је човјек који је спасио више од хиљаду живота на ратишту, радећи без престанка оживљавао је срца ратника. Честито је носио униформу српске војске и стајао на првим линија фронта. Том великом човјеку захваљујемо на свему и због тога му, овим малим чином, одајемо почаст“, додао је Арбиња.

Лука Kовачевић, студент и члан Омладинског студентског парламента СЦ „Пале“, рекао је да студенти нису имали дилему и једногласно су подржали идеју о обиљежавању годишњице упокојења „овога великог човјека“.

„Миодраг Лазић је име које никад не смијемо заборавити. Обиљежавање годишњице је нешто најмање што можемо урадити, гледајући шта је он урадио за нас и за Републику Српску. Заувијек ће остати у нашим срцима и трудићемо се да никада не изблиједе имена људи који су дали свој живот да бисмо ми сада мирно живјели“, истиче Ковачевић.

Директор Јавне установе Студентски центар „Пале“ Марко Гајовић рекао је  да лик и дјело др Миодрага Лазића никада не треба заборавити већ се, напротив, угледати на њега, те захвалио студентима што су организовали овај помен.

„Ево година дана је прошла како наш легендарни патриота и херој, ратни хирург др Лазић није са нама, али његов лик и дјело ће вјечно живјети у нашим срцима. Нећемо дозволити да икада нестане из наших сјећања. Увијек се несебично давао и жртвовао за српски народ и никада се није склањао без обзира на степен ризика, па чак и када су падале смртоносне бомбе НАТО алијансе, није се повукао са прве линије фронта.
Остаје нам да слиједимо његов пут и да, бар у мањој мјери, будемо онакви какав је био др Лазић. Велико хвала докторе, нека ти Бог душу прости!“, додао је Гајовић.

Подсјећамо, др Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године у болници у Нишу од посљедица вируса корона.

Лазић је 1991. године напустио удобан живот љекара хирурга у Нишу, како би се наредне четири године, често под ударима граната, лавовски борио за животе хиљада рањених бораца, жена и дјеце.

Као хирург је учествовао у пробоју Коридора живота у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу „Коран“ на Палама у Републици Српској.

Један је од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци, као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

У Палама је, у знак захвалности др Лазићу, урађен и мурал у центру града, са његовим ликом и посветом.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

9 + 10 =