Стиглe вакцине за 1.000 лица, биће прослијеђене Агенцији за лијекове

0
467
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да су на сарајевски аеродром стигле руске вакцине за 1.000 лица које су намијењене за испитивање у Агенцији за лијекове БиХ.

Шеранић је истакао да ће прво бити вакцинисани здравствени радници у ковид одјељењима.

Шеранић је рекао да је посебно важно да Српска има обезбијеђене све капацитете за чување вакцине, да се квалитет вакцине не доведе у питање, те појаснио да се руска вакцина чува на температури од минус 20 степени и да се након одмрзвања треба употријеби у року од два сата.

Шеранић је објаснио да ће се вакцина чувати у Институту за јавно здравство, те да ће непосредно прије вакцинације, у транспортним фрижидерима, бити достављана здравственим установама.

Према његовим ријечима, Институт ће у сарадњи са компанијом „М:тел“ омогућити активирање кол центра, посредством којег ће грађани моћи да се пријаве за вакцинацији и добију све потребне информације.

Шеранић је нагласио да све препоручене мјере у Републици Српској остају на снази до 22. фебруара.

Он је навео да је тренутна епидемиолошка ситуација, без обзира на одређену стабилизацију у јануару, и даље неповољна.

Шеранић је рекао да ће Институту бити упућено 5.000 PCR тестова, које је донирала једна кинеска компанија.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је Републички штаб за ванредне ситуације дао данас сагласност за издвајање 15 милиона КМ за набавку 200.000 руских вакцина.

Он је истакао да ће вакцине долазити сукцесивно, те да ће прве дозе бити искориштене за вакцинацију здравствених радника у Српској.

– У марту се очекује долазак 200.000 руских вакцина – рекао је он.

З

ељковић је навео да ће тренутна количина вакцина која је из Русије стигла на сарајевски аеродром бити прије свега употријебљена за анализу у контролној лабораторији Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, да би наредни већи контингент вакцина који буде дошао био аутоматски упућен у здравствене установе, да би се могло приступити вакцинацији.

Према његовим ријечима, очекује се да у фебруару стигне првих 200.000 доза, а у марту других 200.000 доза, да би се тако омогућило да особе које су примиле прву дозу вакцине „Спутњик“, након 21 дана приме другу дозу и буду дуготрајно заштићене.

Навео је да ће сљедеће седмице бити организована обука здравствених радника здравствених установа, прије свега примарног нивоа, а затим и секундарног, које су одредиле своје представнике.

– План вакцинације је жив организам и молимо грађане за стрпљење, јер нам је првенствено циљ да заштитимо оне категорије које имају највећу могућност за развијање тешке клиничке слике и медицинске раднике који брину о њима – рекао је Зељковић.

Он је појаснио и да пријаве грађана за вакцинацију не зависе од доласка вакцине, те да ће вјероватно раније бити организоване, како би се могли планирати термини у будућности.

– Почетак вакцинације грађана очекује се оног тренутка када у Српску дође контингент од 200.000 доза за 100.000 особа, те ће у том моменту кренути масовна вакцинација – рекао је Зељковић.

Позвао је грађане да се за сваку недоумицу коју буду имали у вези са вакцином обрате Институту, Министарству здравља и социјалне заштите Српске, или у здравствене установе, јер ће ту добити адекватну информацију.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here