Стевандић: Расте број особа на респиратору; Здравствени систем преморен

0
521

Шеф тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић изјавио је данас Срни да је у Републици Српској погоршана епидемиолошка ситуација узрокована вирусом корона и зато је неопходно поштовати прописане мјере.

– Непобитна чињеница јесте да свако може да се зарази вирусом корона и да од њега умре. Зато апелујем да становници поштују прописане мјере, односно држе дистанцу, носе заштитну маску, воде рачуна о личној и хигијени простора – рекао је Стевандић.

Он је истакао да епидемиолошка ситуација директно зависи од дисциплине становника, те да се старија популација придржава прописаних мјера.

– Што дисциплина буде већа, епидемиолошка ситуација биће боља. Нажалост, проблем јесу млади људи који се окупљају на различитим прославама и у угоститељским објектима, тако да тренутно више оболијевају и преносе вирус корона – додао је Стевандић.

Навео је да је тренутно број заражених у Српској већи него прије три мјесеца када је био највећи број лица прикључених на респираторе.

– Сада поново расте број људи на респиратору и са тешким симптомима. Здравствени систем је преморен, иако се од почетка пандемије држао добро. Нажалост, престали смо да цијенимо рад здравствених радника, а примјер њихове преданости јесте Универзитетски клинички центар Републике Српске који је имао више од 870 пријема пацијената заражених вирусом корона и по томе је друга установа на Балкану – рекао је Стевандић.

Нагласио је да су здравствени радици и даље изложени огромним напорима, и да су се многи, који су били заражени, вратили на посао.

– Проблем је што ћемо и економски бити лошији, али на сву срећу у Српској није недостајало респиратора и медицинског материјала и тако ће бити и убудуће. Молим грађане да схвате да од одговорности зависи борба са вирусом корона, јер без колективне свијести нећемо моћи да изађемо на крај – закључио је Стевандић.

 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here