Стевандић: Ако буде потребе, идемо и на Уставни суд

0
537

Одлука о брисању Уједињене Српске са листе партија које су добиле зелено свјетло за учешће на новембарским изборима и даље је кључна тема на домаћој политичкој сцени, а у тој партији, која се већ жалила Суду БиХ, потврдили су да ће, ако на тој адреси потврде одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, закуцати и на врата Уставног суда БиХ.

Уједињена Српска је у суботу уложила жалбу на одлуку ЦИК-а којом јој је поништена пријава за учешће на локалним изборима 15. новембра, због спота који је протумачен као увредљив, те којим је, према оцјени ЦИК-а, прекршен Изборни закон БиХ, односно начела Дејтонског споразума.

Иако су са неких адреса, с једне стране, прокоментарисали да се о споту, са становишта умјетничког дојма, може разговарати, са друге су нагласили да брисање овјерене пријаве за учешће на изборима због тога може само тамо гдје се на најгрубљи начин жели дерогирати воља бирача.

Од одлука правосудних органа биће, како су истакли саговорници “Гласа”, креирани кораци и владајуће коалиције у Српској.

Шеф правног тима Уједињене Српске Милан Петковић истакао је јуче да је жалба упућена на адресу ЦИК-а БиХ, који треба да тај документ прослиједи Апелационом одјељењу Суда БиХ.

Одјељење, од дана пријема жалбе, има рок од три дана да донесе одлуку, а коначан став Петковић очекује најкасније до сриједе или четвртка.

Истакао је и да су коалициони партнери у сталном контакту и да треба сви да буду свјесни да је то данас Уједињена Српска, а да сутра може да буде било која странка, те да због тога, у зависности од исхода жалбе, не одбацује могућност да се странке владајуће коалиције нађу за истим столом.

То је за “Глас Српске” потврдио и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић, који је додао да је одређени састанак већ одржан у петак, али сматра да нема још ни потребе за ширим састанком. Најавио је да ће они искористити све правне могућности како би доказали да је одлука ЦИК-а чисто политичка.

– Све зависи од одлука. Прва степеница је Апелационо одјељење Суда БиХ. Ако тај орган којим случајем потврди одлуку ЦИК-а, за шта, према свим анализама правника, нема основа, имамо на крају и Уставни суд БиХ – рекао је Стевандић и поновио је да ова одлука ЦИК-а има политички потпис.

Одлуку су на прву осудили и у највећој странци, тако да је из СНСД-а тада најављен и састанак коалиционих партнера, те могућ и бојкот избора. У СНСД-у нисмо успјели добити одговор на питање да ли се и шта тренутно разматра, а у СПС-у кажу да је Уједињена Српска чланица коалиције, као и СПС, те да то и треба имати на уму.

– Дијелим мишљење лидера СНСД-а да би било добро да о новонасталој ситуацији разговарамо на коалиционом нивоу. Заједничким дјеловањем и радом као коалиција можемо допринијети рјешавању ове ситуације, а већ смо у многим приликама показали да имамо снагу и подршку да се одупремо било каквим наметањима, као и да заједно заштитимо интересе Српске и њених грађана, без обзира на политичку опредијељеност – истакао је за “Глас Српске” први човјек СПС-а Горан Селак.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да тренутно нема коментар, а са челницима ДЕМОС-а и СП-а јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here