Статусна конференција генералу Младићу 24. јула, саслушања 25. и 26. августа

0
534
Жалбено вијеће Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ одлучило је да се статусна конференција у поступку против генерала Војске Републике Српске Ратка Младића одржи у Хагу у петак, 24. јула 2020. године у 11.00 часова, саопштено је из Механизма.

Статусну конференцију водиће судија путем видео-конференције, а Младић мора до сриједе, 22. јула, да преда писану изјаву да ли жели да буде физички присутан у судници или да учествује путем видео-линка из притворске јединице УН.

У саопштењу се наводи да ће се саслушања у жалбеном поступку обавити 25. и 26. августа у судници у Хагу, а стране морају да обавијесте Жалбено вијеће да ли ће неко од Младићевих адвоката бити присутан путем видео-линка.

Вијеће је затражило од секретара Механизма да обезбиједи услове за присуство Младића у судмици, уколико то он жели, уз све неопходне мјере безбједности, или да обезбиједи учествовање Младића из притворске јединице уколико не жели да физички присуствује.

Од секретара се захтијева и да обезбиједи услове у судници за безбједно одржавање статусне конференције и саслушања, као и сву опрему за комуникацију за Младићево учествовање путем видео-линка, те да се сва опрема унапријед провјери.

У саопштењу се наводи да секретар мора да обезбиједи и средства за неометану комуникацију Младића са адвокатом.

Према утврђеном плану саслушања и статусне конференције, Младић ће 26. августа на крају саслушања имати на располагању 10 минута да се обрати суду без присуства судија Жалбеног вијећа.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here